Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au venit cu precizări în cazul anchetei care vizează angajați de la Poliție, Agenția pentru Protecția Mediului și Finanțe.
”La data de 22 iulie 2024, inculpații au falsificat procesul-verbal de distrugere a unor bunuri aflate în camera de corpuri delicte din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, iar apoi și-au însușit o cantitate totală de 940 de litri alcool și trei lansete de pescuit, bunuri ridicate în cadrul altor dosare penale”, se arată în comunicatul parchetului.
Procurorii nu au precizat dacă au mai fost și alte situații de acest fel și nici care este valoarea prejudiciului.
Cert este că oamenii și-au vândut cinstea pe mai nimic.
Cercetările se efectuează de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice - Biroul de Combatere a Fraudelor Vamale, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Procurorii au mai făcut precizarea că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrâng, sub nicio formă, prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază inculpaţii, conform art. 4 din Codul de procedură penală.
· Cine sunt cele cinci persoane arestate și care sunt infracțiunile pentru care sunt cercetate
În fața judecătorului de drepturi și libertăți au fost aduse în final 6 din cele 8 persoane cercetate penal, din care 7 au fost reținute în seara zilei de luni, 22 iulie. Magistratul de la Judecătoria Suceava a emis cinci mandate de arestare, iar în cazul lui Radu Gherman, lucrător de la Finanțe, care este acuzat de comiterea infracțiunii de fals intelectual s-a decis luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Mandate de arestare s-au emis pentru o perioadă de 30 de zile față de două polițiste de la IPJ Suceava, respectiv Irina Ștefania Bercea și Mihaela Luciana Haucă. Cele două sunt cercetate pentru comiterea infracțiunilor de „deținere de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 40 litri alcool etilic”, „fals intelectual” și „delapidare”.
Tot pentru 30 de zile a primit mandat de arestare o angajată de la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, Liliana Gladun, care este acuzată de comiterea acelorași infracțiuni ca și cele două agente ale IPJ Suceava.
În spatele gratiilor a ajuns și un angajat de la Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași, dar care activează la Suceava, Gabriel Eugen Ionesi.
Acesta este acuzat de comiterea infracțiunilor de „deținere de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 40 litri alcool etilic” și „complicitate la delapidare”.
Cea de a cincea persoană față de care s-a emis mandat de arestare este soțul uneia dintre polițiste, Adrian Haucă.
Acesta este cercetat penal pentru comiterea infracțiunilor de „deținere de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 40 litri alcool etilic” și „complicitate la delapidare”. Măsura arestului preventiv nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunalul Suceava.
În dosar mai este cercetată și o polițistă de la Fălticeni, care a fost plasată de la bun început sub control judiciar de către procurorul de caz.