Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat de Direcția Sanitar Veterinară Suceava, la un fond de vânătoare de la Codrii Voievodesei, care aparține de Ocolul Silvic Marginea. Directorul DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, a declarat, marți, că este vorba despre 77 de exemplare de mistreț crescuți în țarc, în rândul cărora a fost depistată boala. Pentru a preveni extinderea la mistreți și la gospodăriile populației, autoritățile au dispus catagrafierea imediată a mistreților din fonduri de vânătoare de la Codrii Voievodesei, Horodnic, Volovăț, Sucevița, Vicov, Putna, Frătăuții Noi, Solca și Arbore.
În zona infectată mistreții se vânează integral, se intensifică patrulele zilnice pentru identificarea mistreților morți și bolnavi, se vor recolta probe de la mistreții vânați și de la cei găsiți morți, iar carcasele mistreților morți se vor incinera.
De asemenea, a fost dispusă efectuarea imediată a unui recensământ oficial al tuturor exploatațiilor de porci din localitățile Marginea, Horodnic de Sus și Sucevița, a fost interzisă mișcarea porcilor în zonă, este interzisă organizarea de târguri și expoziții, iar echipe mixte vor face controlul mijloacelor de transport pentru a preveni mișcarea animalelor înspre și dinspre zona infectată.
În gospodăriile care dețin porci veterinarii recomandă instalarea de dezinfectoare individuale.
Dr. Voloșeniuc face apel atât la localnici, cât și la turiști ca în cazul în care observă cadavre de mistreți în pădure sau animale agonizând să anunțe imediat poliția sau Direcția Sanitar Veterinară. „Riscul cel mai mare este ca boala să fie răspândită de păsările răpitoare, de păsările de pradă care se hrănesc cu cadavre. De aceea ne mobilizăm pentru a identifica într-un timp cât mai scurt cadavrele de animale și animalele bolnave pentru a salubriza zona”, a declarat șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc.