luni, 22 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 170 (8699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Festivalul „Classix Lab”

Concerte inedite, cu artiști consacrați, la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei

Luni, 22 Iulie 2024 (19:19:09)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un eveniment în premieră pentru județul Suceava este includerea în acest an a două orașe, Vatra Dornei și Suceava, în agenda „Classix Lab” 2024. 

 

Classix Lab include workshopuri, masterclass-uri, paneluri și concerte în locații indoor și outdoor inedite din nord-estul țării, oferind artiștilor emergenți oportunitatea de a performa alături de artiști consacrați la nivel internațional. Proiectul se desfășoară în perioada 26 iulie - 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei și promovează diversitatea de gen derivată din muzica clasică: muzică veche, muzică populară, contemporană, jazz și musical.

Pe data de 31 iulie, la ora 19:00, sucevenii sunt invitați la Cetatea de Scaun a Sucevei pentru un concert inedit, avându-i ca protagoniști pe trei tineri artiști din zona Moldovei și a Bucovinei, consacrați pe marile scene ale lumii. Balkan Tango Fantasy propune o călătorie în lumea încântătoare a muzicii de dans, unde cei trei instrumentiști invitați vor interpreta lucrări de compozitori clasici și moderni. Piesele au puternice legături atât cu tangoul argentinian, cât și cu muzica balcanică, fiind o punte de legătură între aceste spații geografice. Compozitori ca Astor Piazzolla, D. Kosoric, E. Grieg, B. Bartok, C. Nielsen vă vor purta într-o călătorie muzicală de neuitat, care va fi însoțită de proiecție de lumini și de multe alte surprize.

 

Invitatul special al serii va fi oboista Felicia Gabriela Greciuc, originară din Suceava și în prezent solo instrumentist al Operei Regale din Danemarca. Protagoniștii principali ai acestui concert sunt duo-ul internațional MoldoDuo, format din flautistul Ștefan Diaconu, născut în Rădăuți, și acordeonistul Radu Rățoi, din Chișinău. Duo-ul se distinge ca un ansamblu aparte, ghidat de misiunea de a captiva și provoca audiența printr-o experiență muzicală unică, combinând muzica clasică cu muzica folclorică, jazz, improvizații și aranjamente proprii ale unor piese celebre.

 

În avanpremiera concertului, la ora 18:00, în aceeași locație, va avea loc un panel în care se vor discuta teme de actualitate pentru viața culturală a județului Suceava. Vor participa interpreții concertului, directorii artistici ai festivalului și alte personalități importante.

 

Intrarea la cele două evenimente este liberă, pe baza unei invitații gratuite disponibile pe website-ul festivalului, www.classix.ro. La intrarea în Cetate se va percepe taxa de vizitare.

 

Pe lângă acest eveniment, pe data de 27 iulie, la ora 19:00, la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, va avea loc un concert extraordinar având-o ca solistă principală pe Michala Petri, una dintre cele mai faimoase interprete la blockflöte din lume. Pentru prima dată în România, ea va cânta la diverse instrumente din familia flautului drept, interpretând muzică barocă de Bach, Vivaldi, Scarlatti și dansuri antice din Scandinavia. Alături de ea va performa ansamblul de muzică veche „Flauto Dolce” din Cluj-Napoca, care va îmbogăți concertul prin aranjamente inedite ale unor piese din manuscrise românești din secolele XV-XVII.

 

Un moment special al acestui concert va fi prezența Orchestrei de Blockflöte a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, formată din tineri pasionați de muzică, care vor interpreta alături de artiștii consacrați internațional, sub conducerea lui Ștefan Diaconu.

Acest concert va fi precedat de o discuție despre muzica veche și despre revitalizarea acestei muzici în secolul actual, la care vor participa interpreții, precum și directorii artistici ai festivalului.

Intrarea la aceste eveniment este de asemenea gratuită, pe baza unei invitații care poate fi obținută online, de pe website-ul proiectului.

 

Pe 1 august, între orele 11:00-14:00, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, oboista Felicia Greciuc și flautistul Ștefan Diaconu vor susține masterclass-uri pentru elevii și studenții din zona Moldovei. Aceștia sunt invitați să se perfecționeze în cadrul acestor masterclass-uri gratuite, iar înscrierile se pot face online, pe website-ul festivalului, până pe 25 iulie.

 

Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România. În cinci ediții, festivalul a adunat peste 20.000 de spectatori în săli și 250.000 în mediul online, 250 de artiști internaționali din 20 de țări, 25 de parteneri culturali și diplomatici, în 37 de concerte, 17 paneluri, 3 prelegeri, 3 vernisaje, 5 expoziții, o lansare de carte, 9 proiecții de film, 149 de masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15.000 euro.

 

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry, Asociația Musica Coloris

 

Parteneri instituționali: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Muzeul Literaturii Române Iași, Centrul Muzeal Cazinoul Băilor Vatra Dornei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea - Conferința Moldova.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concerte inedite, cu artiști consacrați, la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1337 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Concerte inedite, cu artiști consacrați, la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei