Temperaturile foarte ridicate din ultima perioadă înregistrate în județul Suceava au influențat cel mai probabil și fluctuațiile de tensiune, pentru că rețeaua electrică se supraîncălzește, și scurte întreruperi de energie electrică, în județ.
Valul de căldură determină și un consum mai mare de energie electrică, sucevenii folosind timp îndelungat aparatele de aer condiționat, ventilatoarele etc. Chiar dacă incidentele - penele de curent - au fost minore până acum, specialiștii îi sfătuiesc pe consumatori să nu utilizeze anumite aparate casnice în intervalul orar 18:00-22:00. Acesta este intervalul în care majoritatea oamenilor se întorc de la muncă și vor să folosească mașina de spălat, uscătoarele și alte electrocasnice care au un consum mare de energie. Tot specialiștii în energie recomandă ca aparatele de aer condiționat să nu aibă o temperatură mai mică de 24 de grade Celsius, cel mult 26 de grade Celsius.
În ultimul timp, perioadele de caniculă au fost urmate de furtuni, vijelii, ceea ce poate duce, din nou, la pene de curent.
Este la îndemâna fiecăruia dintre noi să ținem cont de aceste recomandări, pentru că, pe fondul încălzirii globale și al consumului în creștere de energie electrică pot să apară frecvente întreruperi de energie electrică, atât la marii consumatori, cât și la consumatorii casnici. Oricum, consumul mare de energie electrică din această perioadă cu cod roșu și portocaliu se va simți din plin în facturile fiecăruia dintre noi.
Reprezentanții Ministerului Energiei încurajează cetățenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00-22:00). „Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (mașini de spălat, uscătoare etc.) în afara acestui interval; Utilizarea responsabilă a aparatelor de aer condiționat: setați termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei”, au transmis specialiștii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat exemplul unor state care încurajează consumul de energie electrică la alte ore decât cele de vârf prin tarife mult mai mici.