Activitatea de implantare a dispozitivelor electronice care tratează tulburările de ritm ale inimii, desfășurată de medicii cardiologi din cadrul Compartimentului de Stimulatoare cardiace din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, va fi finanțată direct prin Programul Național de Boli Cardiovasculare - Stimulatoare Cardiace. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a informat că începând cu data de 15 iulie a.c., unitatea medicală a fost introdusă de către CNAS pe lista spitalelor care primesc finanțare directă.
Activitatea Compartimentului de Stimulatoare cardiace din cadrul secției Cardiologie a spitalului sucevean a început în data de 25 octombrie 2023, până la data prezentă efectuându-se un număr total de 100 proceduri. Costul mediu pentru o intervenție este de aproximativ 5.000 lei, bani care până acum au fost asigurați integral din fondurile proprii ale spitalului.
„Având în vedere adresabilitatea în creștere pentru aceste proceduri minim invazive cardiace, dorim creșterea numărului lor, cu ajustarea permanentă a resursei umane și financiare, în funcție de nevoile pacienților. Dorim dezvoltarea acestui compartiment de stimulatoare cardiace, prin înființarea în cel mai scurt timp a unui nou compartiment de proceduri cardiace minim invazive și anume Compartimentul de Electrofiziologie, unde se vor efectua proceduri de ablații pentru tulburările de ritm și de conducere”, a declarat dr. Calancea. Acesta a mai spus că la acest moment proiectul se află în faza de organizare a licitației pentru alcătuirea documentației.