Urșii în număr foarte mare din zona de munte a județului Suceava au ajuns în această perioadă caniculară să fie un adevărat coșmar pentru crescătorii de animale din câteva comune.
Aproape zilnic, sunt raportate atacuri ale urșilor asupra vacilor, oilor și porcilor.
Crescătorii cer despăgubiri, se întrunesc comisii coordonate de Agenția de Protecție a Mediului (APM) Suceava, se merge în teren, doar că procedura este destul de stufoasă. De exemplu, în multe cazuri, animalele sunt luate cu totul de urs în pădure, prin urmare nu există dovada atacului.
· Urșii intră inclusiv în gospodării, de unde scot la propriu porcii din cotețe și îi sfâșie, sub ochii neputincioși ai crescătorilor
Din informațiile ajunse la doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, cele mai dese atacuri cu pagube sunt raportate de la Panaci, Șaru Dornei, Cârlibaba și Fundu Moldovei.
Problema este foarte delicată pentru că urșii au ajuns să coboare zilnic în zonele locuite, pentru că au dat de gustul sângelui și al cărnii de animal domestic.
Urșii intră inclusiv în gospodării, de unde scot la propriu porcii din cotețe și îi sfâșie, sub ochii neputincioși ai crescătorilor.
Este cazul satului Gura Haitii, comuna Șaru Dornei, unde recent urșii au ucis 3 porci din două gospodării.
Și la Panaci, numărul de atacuri și pagubele a crescut mult față de anul trecut.
Și la Vatra Dornei, în zonele mai limitrofe, au fost atacuri recente și repetate asupra oilor, fie ale urșilor, fie alte haitelor de lupi.
”Pare a fi perioada maximă de atac a urșilor. Fermierii sunt exasperați, având pagube foarte mari. Un urs care prinde gustul de animal nu mai poate fi oprit, revine în acel loc și caută în continuare hrană”, a arătat Sorin Mihai Voloșeniuc.
La Broșteni, o zonă înțesată de urși, acestora li se pune hrană în locuri special amenajate, fapt care a rărit atacurile, fără ca aceasta să fie o soluție pe termen lung.
Evident că tragedia recentă din munții Bucegi nu poate să nu stârnească și mai mult îngrijorare printre oamenii din aceste comune, deși aceștia sunt mult mai familiarizați cu întâlnirile cu aceste fiare.
· Populația optimă de urși din județ este depășită cu 300%
Pe fondurile gestionate de Direcția Silvică Suceava, înmulțirea populației de urși, ca urmare a măsurilor speciale de protecție, care nu mai permit împușcarea lor decât în situații excepționale (atacuri repetate și pericol evident pentru populație), a dus la depășirea cu peste 300% a populației optime.
Pentru specia urs, atât evaluările în teren, stabilirea cotelor, cât și raportarea pagubelor produse și furnizarea de despăgubiri se fac de anul trecut prin Agenția de Protecție a Mediului (APM).
Conform datelor APM Suceava, în 2023, s-au raportat în județul Suceava 16 pagube provocate de urs, fiind acordate despăgubiri în valoare de peste 67.000 lei.
Lupii creează cel puțin la fel de multe probleme, anul trecut fiind înregistrate oficial 17 cazuri de pagube provocate de lupi, cu despăgubiri acordate în valoare de 64.000 de lei.
Diferența ar fi că haitele de lupi atacă mai mult noaptea la stâne, fiind mai rar vizibile omului, în timp ce urșii apar mai nou și ziua, prin grădini și uneori chiar pe lângă oameni.
Până acum, de departe, vârful de cazuri de pagube provocate de urși și lupi a fost în anul 2021.
Atunci, au fost raportate 83 de cazuri de pagube provocate de urs, cu o valoare a despăgubirilor de 216.000 lei.
Există șanse mari ca în 2024 aceste cifre să fie cu mult depășite. Asta cu precizarea că există o diferență mare între cazurile de atac de urs oficiale, în care se acordă pagube crescătorilor de animale, și totalul acestor atacuri și pagube.