„Temelia”, cea mai recentă carte semnată de scriitoarea Artemisia Ignătescu, în vârstă de 96 de ani, va fi lansată joi, 18 iulie 2024, de la ora 18:00, pe peluza Restaurantului Parc din Câmpulung Moldovenesc.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc, împreună cu Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc, Societatea Scriitorilor Bucovineni și Cenaclul literar-umoristic „Țara de Sus” Câmpulung Moldovenesc.
Jurnalist, cronicar, autoare a nenumărate articole de presă și cărți de memorialistică, membră a Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi a Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor Dorneni, cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc, scriitoarea Artemisia Ignătescu spune că a scris „Temelia” cu un anumit scop: „Nu scriu de dragul de a scrie, ci pentru ca să se știe de cei de azi și de cei de mâine, cum au fost vremurile din timpul meu”.
Evenimentul de pe 18 iulie 2024 va fi moderat de prof. dr. Neculai-Marcel Flocea. Vor mai avea intervenții stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora - scriitoare Elena Simionovici (Mănăstirea Voroneț), scriitoarea Doina Cernica, din partea Societății Scriitorilor Bucovineni, și scriitorul Constantin Tiron, din partea Cenaclului literar-umoristic „Țara de Sus”.
Momentele artistice vor fi susținute de Andrei Bodnar - recital clape; Iustina Horga și Grupul ,,Cununa Bucovinei”. Evenimentul cultural este organizat cu sprijinul Restaurantului Parc.
Artemisia Ignătescu s-a născut în comuna Păltinoasa, pe 1 martie 1928. A absolvit Liceul „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc în anul 1952. În acelaşi an se înscrie la Institutul de limbă rusă „Maxim Gorki” din Bucureşti, pe care îl părăseşte pentru a avea grijă de cei cinci fraţi mai mici, în momentul în care rămân orfani.
Angajată la Societatea pentru răspândirea Ştiinţei şi Culturii, subfiliala Câmpulung, în perioada 1952 - 1954, urmează cursuri de redactor pentru reţeaua locală, organizate de Radio Bucureşti, devenind redactor responsabil la Centrul de radioficare Câmpulung Moldovenesc. Artemisia Ignătescu a fost metodist, apoi director al Casei Orăşeneşti de Cultură. Rezultatele obţinute în organizarea unor emisiuni de care îşi mai aduc aminte şi acum cei care le-au ascultat, i-au adus titlul de „Radist de Onoare" şi, la vremea aceea, "Medalia Muncii". În 1970, când se desfiinţează postul de radio, Artemisia Ignătescu este numită metodist şi apoi director la Casa de Cultură, unde şi-a desfăşurat activitatea până în anul 1983, când s-a pensionat. Scriitoarea are mai multe cărți publicate, cărți care, în ansamblu, reprezintă un alt fel de monografie a Câmpulungului, cu texte publicate de ea de-a lungul timpului în ziarul sucevean „Crai Nou”, texte despre oameni şi întâmplări de la Ocolul Câmpulung Moldovenesc. În anul 2017, Artemisia Ignătescu a fost distinsă cu Diploma de Onoare a Fundaţiei Culturale a Bucovinei, pentru îndelungata şi rodnica activitate culturală desfăşurată în slujba Bucovinei. Scriitoarea a primit și premiul pentru publicistică acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni, a cărei membră este, aceeași societate înmânându-i și diploma de „Senior al Culturii din Bucovina”.