Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 160 (8689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9741 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4986 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Clădirea monument istoric în care a fost sucursala din Rădăuți a Băncii Naționale a României, scoasă la vânzare

Miercuri, 10 Iulie 2024 (16:23:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Una dintre clădirile emblematice ale municipiului Rădăuți, în care a funcționat până în 1990 sucursala Băncii Naționale a României și apoi a Băncii Comerciale Române, este scoasă din nou la vânzare. Clădirea este monument istoric clasat în grupa B, astfel că proprietarul actual, Ionuț Bobu, care a primit-o donație de la tatăl său, Aurel Bobu, după ce acesta a achiziționat-o în 2019, a notificat luna trecută atât Primăria Rădăuți, cât și Direcția pentru Cultură și Consiliul Județean Suceava despre intenția de vânzare, așa cum prevede legea. Primarul de Rădăuți, Bogdan Loghin, a declarat că suma de vânzare, de 5 milioane de euro, este prea mare pentru bugetul orașului, așa că le propune consilierilor locali să nu-și exercite dreptul de preemțiune.

Direcția de Cultură Suceava a decis, de asemenea, să nu-și exercite dreptul de preemțiune și o opțiune similară are și Consiliul Județean. O decizie în acest sens se va lua prin votul consilierilor în ședința de joi, 11 iulie a.c..

Motivația CJ este aceea că „imobilul situat în municipiul Rădăuți, str. Piața Unirii nr. 65, (...) înscris în Lista Monumentelor istorice, nu este necesar desfășurării activității Consiliului Județean Suceava la data formulării ofertei, nu se justifică necesitatea și oportunitatea imobilului sus menționat”.

Clădirea cu o amprentă la sol de 315 mp este formată din demisol, parter, etaj și pod și a fost vândută în 2019 împreună cu alte trei construcții, cu amprentă la sol de 105 mp, 103 mp și 24 mp. Curtea în care se află clădirea monument are o suprafață de 1.800 mp și proprietatea mai include 1.353 mp de teren arabil.  

Imobilul a fost construit în 1940 pentru BNR, în paralel cu unul similar și cu aceeași destinație la Câmpulung Moldovenesc. În 1990, activitățile comerciale precum și o parte dintre sedii, inclusiv cel de la Rădăuți, ale BNR au fost preluate de Banca Comercială Română (BCR). Pachetul majoritar de acțiuni al BCR a fost vândut în 2006 de guvern, austriecilor de la Erste Bank.

Proprietarul imobilului, Ionuț Bobu, nu a putut fi contactat. De la firma sa ni s-a transmis că este în vacanță până săptămâna viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clădirea monument istoric în care a fost sucursala din Rădăuți a Băncii Naționale a României, scoasă la vânzare.
 Vizualizări articol: 2559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Clădirea monument istoric în care a fost sucursala din Rădăuți a Băncii Naționale a României, scoasă la vânzare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei