Candidatul AUR la președinția României, George Simion, afirmă că președintele țării și guvernul pot forța băncile și firmele de utilități să susțină noile cartiere de locuințe. Liderul AUR a declarat că una dintre măsurile cuprinse în „Planul Simion” este aceea de refinanțare a tuturor creditelor imobiliare, „în funcție de suprafața pentru care românii s-au îndatorat”.
„Ce cred că trebuie să facă un președinte și un guvern este să ia apărarea propriilor cetățeni, să impună firmelor de utilități să construiască toată infrastructura necesară așa cum îi obligă legea, să impună băncilor să nu dubleze sau tripleze rata dobânzilor. De aceea, pe lângă case de la 35.000 de euro apartamentul de două camere, 50.000 de euro trei camere, 75.000 de euro apartament cu patru camere cu dobândă zero, propunem refinanțarea tuturor creditelor imobiliare, în funcție de suprafața pentru care românii s-au îndatorat. Am avut în familie și mulți aveți cunoscuți, poate chiar voi ați luat credite de la bănci și ați pornit de la un credit de 1.200 de lei și ați ajuns la 2.300 de lei”, a spus președintele AUR, George Simion.
Prin „Planul Simion”, liderul AUR afirmă că vrea „să ușureze povara asupra românilor” și să le permită „să se simtă în siguranță și confortabil în propriile case”, prin oferirea persoanelor care au deja un credit ipotecar/imobiliar, un pachet de refinanțare pentru sume cuprinse între 35.000 euro și 70.000 euro (în funcție de numărul de camere și suprafața apartamentului), astfel încât sumele de rambursat lunar către bănci să scadă substanțial.
Simion a arătat că cei mai mulți dintre cei care au contractat credite ipotecare/imobiliare de la băncile din România se află sub presiunea rambursării sumelor datorate către băncile creditoare, din cauza „creșterii necontrolate a ratei dobânzilor atrase de respectivele credite”, dobânzi care conduc la sume lunare de restituit mult prea mari pentru posibilitățile oamenilor.
Totodată, potrivit prim-vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, „statul român, prin intermediul unei companii, va asigura terenul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii: drumuri, rețele de apă și canalizare, energie electrică și gaz”. „Terenurile se vor pune la dispoziția antreprenorilor interesați să participe la program. Urbanizarea planificată va asigura o procedură mai puțin birocratică de autorizare, termene mai scurte, zone dotate cu infrastructură educațională, de sănătate, comercială și alte servicii utile”, a afirmat acesta.