Cele 6 Suite pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach, în transcripție pentru vioară, au răsunat sâmbătă seara în Biserica Catolică din orașul Siret, în interpretarea marelui violonist Alexandru Tomescu. Interiorul bisericii s-a umplut pentru două ore de energia creatoare a marelui și unicului compozitor Johann Sebastian Bach, într-o interpretare plină de pasiune și frenezie a unuia dintre cei mai importanți violoniști ai lumii.
Substanța muzicală a fost amplificată de vibrația unui instrument unic, vioara Stradivarius Elder – Voicu, pe care marele violonist o pune în valoare în interpretările sale.
Căzute în secole de uitare și redescoperite între războaie de celebrul violoncelist Pablo Casals, cele șase suite în transcripție pentru vioară de J.S. Bach au fost bine cunoscute publicului meloman în varianta pentru violoncel, pentru ca astăzi Alexandru Tomescu să le dezvăluie lumii în vibrația viorii. Rând pe rând, în game majore sau minore, cele șase bijuterii muzicale au fost prezentate audienței prin metamorfozarea sunetului de violoncel în cel al viorii, o schimbare care dă și titlul Turneului Internațional Stradivarius 2024 – Metamorfoze, care se desfășoară până pe 16 iulie 2024.
Despre rigoarea interpretativă a celor 6 suite am reușit să stăm de vorbă cu protagonistul concertului: ”Este un prim pas spre cunoaștere, pentru că atunci când le asculți pe toate cântate împreună poți avea o revelație asupra acestui întreg pe care îl alcătuiesc cele șase suite și mă bucur că pot să le cânt și eu la vioară într-un astfel de turneu. Sunt conștient că este un maraton pentru toată lumea, dar odată ce intri în această curgere a muzicii lui Bach, timpul nu se mai măsoară în ore și minute, ci se măsoară în emoție și cred că trebuie să ajungi la o anumită temperatură sufletească pentru a putea să trăiești, să înțelegi și să simți aceste lucrări.”
Un turneu solicitant, cu concerte aproape seară de seară, pregătit intens de marele violonist Alexandru Tomescu: ”E un turneu pentru care eu mă antrenez în mod special, trebuie să existe o rigoare mentală, o rigoare fizică a programului, a odihnei, pentru ca în fiecare seară să pot fi la parametri maximi la concert.”
· O carieră muzicală de excepție, în compania unui instrument de mare valoare
Violonistul Alexandru Tomescu a debutat în cariera sa fructuoasă în 1985, susținând de-a lungul timpului concerte de succes în întreaga lume. El a încântat audiența în săli precum Theatre des Champs Elysees – Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio, cântând cu mari orchestre ale lumii și sub bagheta unor dirijori celebri. În 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder – Voicu, după ce a primit în cadrul unui angajament acest instrument obiect de Patrimoniu Național din categoria Tezaur. Obiectivul său a devenit acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument în cadrul unor serii de concerte aproape neîntrerupte.
Turneul Internațional Stradivarius se derulează astfel de peste 16 ani, impetuoasa activitate a marelui violonist dându-i dreptul de a cânta pe acest unic instrument un nou mandat de 5 ani, începând cu noiembrie 2023. Alexandru Tomescu a devenit în acești ani protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească, de la interpretări cu vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi receptivitatea muzicii de calitate în astfel de condiții, până la interpretări inedite într-o pădure, în scopul de a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier.
Vestitul instrument, care poartă denumirea originală ”Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702”, a trecut de-a lungul secolelor prin custodia mai multor entități culturale sau interpreți, ajungând în România după ce a fost achiziționat de către autoritățile comuniste ale anului 1956, cu suma de 70.000 de franci elvețieni. A devenit atunci instrumentul pe care și-a derulat impresionanta carieră artistică marele violonist Ion Voicu. După dispariția acestuia, Ministerul Culturii și Filarmonica ”George Enescu” au organizat concursul în urma căruia violonistul Alexandru Tomescu și-a câștigat dreptul de a cânta pe acest minunat instrument, cu o sonoritate unică.