Primul medic de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava care a susținut și promovat examenul de abilitare, finalizat cu certificarea dreptului de a conduce lucrări de doctorat, este conf. univ. dr. Roxana Filip, șefa Laboratorului de Biologie moleculară din instituția medicală.
Dr. Filip a susținut public teza de abilitare la Universitatea „Ovidius” din Constanța, în fața unei comisii formate din profesori de la Universitatea „Ovidius”, UMF București și UMF Târgu Mureș. Teza prezentată de medicul sucevean a fost despre rolul tehnicilor de biologie moleculară în îngrijirea pacientului pentru a se ajunge la un diagnostic corect. Comisia de abilitare a evaluat atât principalele rezultate științifice originale publicate și realizările profesionale făcute publice în cercetarea științifică, după conferirea titlului de doctor în științe medicale a candidatei, cât și capacitatea ei de a coordona echipe de cercetare, de a organiza și gestiona activități didactice, de explicare și facilitare a învățării și cercetării.
Conf. univ. dr. Roxana Filip a arătat că laboratorul Spitalul Clinic din Suceava deține, din anul 2022, un analizor T2 Dx care furnizează rezultatul pentru pacienții cu sepsis în 5 ore, direct din proba de sânge. Deocamdată, folosește acest tip de testare rapidă pentru pacienții internați la Terapie Intensivă, dar își propune extinderea și pentru chirurgie, pediatrie, neonatologie, boli infecțioase și cardiologie.
De asemenea, dr. Filip are o bogată activitate de cercetare în domeniul rezistenței bacteriilor la antibiotice. Ea a derulat proiecte comune cu laboratoare din străinătate, preocupate de aceeași problemă: Hellenic Pasteur Institute din Atena (Grecia); Departamentul de Bacteriologie – Virologie de la spitalul Bicêtre, din Le-Kremlin-Bicêtre (Franța); Institutul Național de Sănătate Publică Cuernavaca- Morelos (Mexic), finalizate cu primele rapoarte publicate despre tulpinile izolate din Romania.
Dr. Roxana Filip are până acum șapte cărți/capitole în cărți publicate, dintre care trei în calitate de coordonator și patru în calitate de co-autor, pentru studenții de la programele de studiu cu predare în română și engleză, 35 de lucrări publicate, dintre care 13 ca autor principal în reviste cotate ISI.
Având în vedere că Facultatea de Medicină și Științe Biologice a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava nu organizează încă studii universitare de doctorat, deocamdată conf. univ. dr. Roxana Filip este afiliată la Școala Doctorală a Facultății de Medicină din Constanța și va conduce lucrări de doctorat la această instituție de învățământ superior.
Menționăm că atestatul de abilitare este acordat prin ordin al ministrului educației, la propunerea instituției organizatoare de studii de doctorat (IOSUD), cu avizul Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).