Programul Ștefanian a debutat, luni, cu slujba de pomenire a voievozilor Moldovei, oficiată de un episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, alături de un sobor de preoți, în Cetatea de Scaun a Sucevei. La slujbă au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Niculai Barbă, deputatul Ioan Balan, prefectul Alexandru Moldovan, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, și directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu.
Invitat să ia cuvântul, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a ținut să fie prezent la acest moment, în condițiile în care a fost plecat din Suceava pentru câteva zile, pentru că este inițiatorul Programului Ștefanian, împreună cu Arhiepiscopia. „Am dorit să fiu astăzi aici pentru că mă leagă inițierea acestui moment. Și lucrarea împreună între Biserică, administrație și politic are câteva exemple cu nume și prenume mari. Unul dintre ele este Programul Ștefanian. Vreau să vă aduc aminte că a fost inițiativa mea, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în anul 2017. Timp de 470 de ani, în capela din cetatea lui Ștefan nu s-a slujit și am socotit să demarăm acest eveniment, Programul Ștefanian, în această zi de pomenire a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a spus Flutur, care a subliniat că la opt ani de la inițierea acestui program această slujbă este extrem de emoționantă.
„Așa cum stejarii aceștia își au rădăcinile în această cetate, așa și acești voievozi ai Moldovei și-au lăsat amprenta și au rădăcinile și plutește duhul lor pe aici, prin Cetatea Marelui Ștefan”, a spus șeful administrației județene. El a amintit că Cetatea de Scaun a Sucevei a fost și este consolidată și restaurată prin două proiecte cu o valoare totală de aproape 20 de milioane de euro, unul început în anul 2011, de 14 milioane de euro, și unul de cinci milioane de euro, care se realizează în prezent pentru consolidarea șanțului cetății. „Vreau să îi mulțumesc bunului Dumnezeu că am fost și sunt contemporan și am putut să pun și eu umărul în mandatele mele pentru ca acest lucru să se întâmple aici, la Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur.
În același timp, el a ținut să precizeze că în această zi se roagă din Cetatea de Scaun a Sucevei pentru ca Republica Moldova și Ucraina să finalizeze cu bine procesul de aderare la Uniunea Europeană, care începe marți, 25 iunie. „De aici, din Cetatea lui Ștefan, cred că trebuie să ne rugăm să ne întâlnim cu frații noștri de dincolo de Prut și cei din Nordul Bucovinei în Uniunea Europeană. Ăsta cred că este pasul care ne va face și mai împliniți și întregi și mulțumiți sufletește ca acest demers să se întâmple. Pașnic, fără război și să ne vedem împreună fără pașapoarte, fără alte formalități, nu ca acum, când situația este foarte încordată”, a transmis Flutur.
El a mai declarat că acțiunile din Programul Ștefanian vor continua zilele următoare și se vor încheia pe 2 iulie cu pelerinajul spre mormântul voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Mănăstirea Putna.