sâmbătă, 22 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 145 (8674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6263 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Procesiune impresionată cu mii de credincioși pe străzile Sucevei în urma raclei cu moaștele Sf. Ioan cel Nou

Sâmbătă, 22 Iunie 2024 (20:57:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de credincioși ortodocși au participat, sâmbătă seara, la procesiunea „Calea Sfinților” organizată de sărbătoarea Aducerii Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Ca în fiecare an, procesiunea a pornit de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava, după binecuvântarea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic. Racla a fost purtată de preoți și mireni pe străzile orașului Suceava, pe un traseu în care au fost douăsprezece opriri la lăcașele de cult și locuri importante din municipiu. Coloana care a pornit pe străzile Sucevei a fost deschisă de tineri îmbrăcați în costume populare, care purtau o imensă icoană a Sf. Ioan cel nou din Suceava, urmați de tinerii din ATOS Suceava și ei îmbrăcați în straie populare, elevi militari, cadre militare și jandarmi, măicuțe și preoți din județ. Racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou a fost însoțită pe tot traseul de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Printre cei care au participat la procesiunea de astăzi s-a numărat și primarul Sucevei, Ion Lungu. Pe tot traseul procesiunii, racla a fost întâmpinată de mii de credincioși, iar la fiecare oprire preoții făcând o scurtă rugăciune. Și anul acesta procesiunea a urmat traseul deja bine cunoscut, de la ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale pe strada Ion Vodă Viteazu, Biserica „Învierea Domnului”, strada Ana Ipătescu, cu oprire la Biserica „Domnițelor”, strada Petru Rareș, cu oprire la Biserica „Sfântul Dumitru”, strada Curtea Domnească, strada Vasile Alecsandri și strada Mihai Eminescu, cu oprire la Biserica „Sfântul Nicolae”. De aici s-a pornit pe strada Mărășești spre Biserica „Nașterea Domnului” (Catedrala din Suceava), apoi de la intersecția Nordic spre strada Universității, cu o oprire în fața Universității „Ștefan cel Mare” și mai departe pe bulevardul 1 Mai, la Primăria Municipiului Suceava și Palatul de Justiție, unde au avut loc alte două opriri. Traseul a continuat spre Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu o nouă oprire, după care s-a coborât pe strada Mitropoliei spre Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. De la ora 21:00, credincioșii au participat la slujba Privegherii în cinstea zilei de naștere a Bisericii creștine, Cincizecimea.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, duminică, 23 iunie, la Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de către chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, iar de la ora 18:00, în paraclisul mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină în cadrul căruia sunt invitați Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani și pr. Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic Byzantion, protopop al Protopopiatului Sascut, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Programul liturgic va continua pe podiumul special amenajat în incinta ansamblului monastic cu slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou, începând cu ora 21:00, și cu Sfânta Liturghie de noapte, în paraclisul Catedralei.

La sărbătoarea Sfintei Treimi, zi în care anul acesta sunt prăznuite liturgic și Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, 24 iunie 2024, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor preoți și diaconi.

Potrivit paginii online www.arhiepiscopiasucevei.ro , „prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou este de secole un moment de mare bucurie pentru credincioșii de pe aceste meleaguri și nu numai. Mănăstirea <Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava> îmbracă în perioada 22-24 iunie veșminte luminoase, cu prilejul cinstirii liturgice a ocrotitorului ei.

Anul acesta, sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava va fi nu doar un prilej pentru un pelerinaj de trei zile în Cetatea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, ci și ocazia de a participa la un amplu program liturgic și cultural”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiune impresionată cu mii de credincioși pe străzile Sucevei în urma raclei cu moaștele Sf. Ioan cel Nou.
 Vizualizări articol: 1246 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Procesiune impresionată cu mii de credincioși pe străzile Sucevei în urma raclei cu moaștele Sf. Ioan cel Nou5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei