Cel mai mare târg de cai din regiunea Moldovei a avut loc duminică în comuna Marginea. Câteva zeci de crescători din județul Suceava și din mai multe zone ale țării au adus la Marginea cele mai frumoase exemplare de cai, atât pentru a participa la concursurile organizate în cadrul târgului, cât și pentru tranzacții între crescători.
Târgul de cai, care a avut loc în Satul Nou din Marginea, a fost organizat de Primărie și Consiliul Local al acestei comune, în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Cai din Bucovina, evenimentul ajungând la ediția a opta.
În deschiderea târgului, primarul din Marginea, Gheorghe Lazăr, a ținut să evidențieze numărul mare de crescători de cai care au venit și anul acesta la acest eveniment, considerat cel mai marte din zona Moldovei. „Stimați invitați, vă urez bun venit la Marginea, la acest târg de cai organizat alături de crescătorii de cai din Bucovina. Este cel mai mare târg de cai din Moldova și vreau să le mulțumesc tuturor participanților și Consiliului Local pentru că ne-a sprijinit la organizarea evenimentului. Vreau să mulțumesc crescătorilor de cai pentru că au făcut efortul și au venit din toată țara. Urez succes tuturor și suntem mândri că încă avem crescători de cai adevărați”, a transmis primarul comunei Marginea.
Târgul a început cu parada și secțiunea de „frumusețe”, la care au fost înscriși peste 60 de cai, care de care mai maiestuoși și mai puternici, prezentați fie individual, fie înhămați la trăsuri și faetoane, cai folosiți de proprietarii lor atât la munca în pădure, cât și la muncile pe câmp. De la parada frumuseții nu au lipsit nici poneii, aceștia făcând deliciul publicului. Proprietarii cailor prezentați în paradă au primit câte o diplomă de participare din partea primarului și a viceprimarului comunei Marginea. După ce au fost prezentați în secțiunea de frumusețe a târgului, câteva zeci de cai, dintre cei mai puternici, au participat la concursurile de tracțiune, la simplu și la dublu. Premiile oferite de organizatori câștigătorilor au fost de 3.000 de lei pentru primul loc, 2.000 de lei – locul al II-lea și 1.000 de lei pentru locul al treilea.
De precizat că și ediția de anul acesta a fost prezentată de medicul veterinar Constantin Lazăr, acesta ținând să le transmită celor câteva mii de spectatori că „acest eveniment rămâne cel mai mare târg de cai din Moldova. Noi îl organizăm în Bucovina, însă în Moldova nu avem decât două herghelii. Amândouă sunt în Bucovina, la Rădăuți și Lucina. Iar proprietarii cei mai numeroși sunt tot aici. Într-un fel, în această zonă în Bucovina, în Marginea oamenii din alte părți vin să ia contact cu ceea ce înseamnă creșterea calului și cu tradiția folosirii lui în muncile forestiere și în muncile câmpului. Oamenii consideră această zonă un model de urmat în ceea ce privește creșterea calului și grija față de el. Să continuăm să rămânem așa, să avem ce preda generațiilor următoare”. El a subliniat că evenimentul de duminică de la Marginea este dedicat cailor, codrilor și oamenilor din Bucovina.