Elevii David Palaghianu, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, și Alexandra Ecaterina Balabaşciuc, de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa, sunt la un pas de calificarea în loturile care vor reprezenta România la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică din 2024.
Cei doi s-au calificat în lotul lărgit, lot din care, în urma unor selecții, vor fi desemnate echipele reprezentative pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică pentru seniori, din Brazilia, respectiv pentru juniori, din Nepal.
Calificările vin ca urmare a rezultatelor bune obținute la faza națională a competiției, de la Iași, de la finele lunii mai.
David Palaghianu a obținut Mențiune din partea Ministerului Educației și Medalie de aur din partea Societății Române de Fizică. Elevul este pregătit de prof. Carmen Elena Amorăriţei, la clasă, și de prof. dr. Petru Crăciun, la Centrul Judeţean de Excelenţă Suceava.
Tot Mențiune din partea Ministerului Educației și Medalie de aur din partea Societății Române de Fizică și-a adjudecat și Alexandra Ecaterina Balabaşciuc, elevă îndrumată de prof. Ovidiu Balabaşciuc și prof. dr. Petru Crăciun.
· „Elevii trebuie să dețină cunoștințe avansate de geometrie sferică, de algebră și fizică gravitațională și cosmologie”
Mențiune de onoare din partea Societății Română de Fizică au primit: Rafaela Alexandra Barac-Bologa, clasa a XI-a, Colegiul Național „Ştefan cel Mare” Suceava, îndrumată de prof. dr. Petru Crăciun și prof. Sorin Golda; Teodora Maria Pîțu, clasa a VI-a, Colegiul Național „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. Carmen Andrei și prof. Sorin Iulian Tănase; Dragoș Balan, Colegiul Național „Ştefan cel Mare” Suceava, pregătit de prof. dr. Petru Crăciun, la Centrul Judeţean de Excelenţă Suceava.
Despre olimpiada națională de la Iași, prof. Petru Crăciun a detaliat că „probele teoretice care au cuprins probleme teoretice și de analiza datelor, împreună cu cele practice – harta mută și proba observațională de zi, au vizat cunoștințe despre mișcarea și interacțiunea corpurilor cerești, despre structura și evoluția Universului în plan local, dar și în ansamblu, respectiv despre cucerirea spațiului cosmic de omenire și cosmologie.
Pentru obținerea unor rezultate remarcabile elevii trebuie să dețină cunoștințe avansate de geometrie sferică, de algebră și fizică gravitațională și cosmologie, care depășesc uneori programa școlară de la clasă, elevii urmând cursuri speciale la nivelul cercurilor de specialitate din școli sau la Centrele de Excelență de la nivel județean cu profesori pasionați de domeniul astronomiei și astrofizicii”.