O nouă generație de absolvenți ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a fost sărbătorită în centrul municipiului Suceava, joi, 13 iunie.
Alături de ei au fost, cu mesaje de susținere și felicitări, profesori, decani, conducerea USV, autorități locale și județene.
În centrul atenției tuturor au stat însă cei 11 șefi de promoție de la USV, cei care pe parcursul anilor de studiu s-au evidențiat prin rezultate deosebite.
Este vorba despre:
· Alexandra Sabina Olariu - Facultatea de Drept și Științe Administrative;
· Ecaterina Rusu - Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri;
· Adrian Iulian Stînca – Facultatea de Educație Fizică și Sport;
· Maria Magdalena Gontariu – Facultatea de Inginerie Alimentară;
· Traian Pădureț - Facultatea de Inginerie Electrică și Ştiinţa Calculatoarelor;
· Cezar Covașă - Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică;
· Adelina Andreea Rotariu – Facultatea de Istorie și Geografie;
· Delia Gabriela Hreniuc - Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării;
· Maria Jacota - Facultatea de Medicină și Științe Biologice;
· Adina Mihaela Dorneanu – Facultatea de Silvicultură;
· Georgiana Ramona Lupăștean-Barfă – Facultatea de Științe ale Educației.
Mihai Dimian: „Fiți pregătiți pentru schimbare, fiți pregătiți să-i schimbați pe cei din jurul vostru”
La prima festivitate de absolvire în calitate de rector, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian le-a transmis celor tineri un mesaj convingător și profund: „Atât eu, cât și colegii mei am lăsat în voi o parte din sufletul nostru pe care o veți purta cu voi. Vă felicit că ați ajuns în pragul absolvirii pentru că, dacă vă veți uita în urmă cu câțiva ani, veți constata că doar 1 din 5 colegi cu care ați început clasa I se află astăzi aici. Vă felicit, dar nu este doar meritul vostru și al profesorilor, ci este în primul rând meritul părinților voștri, care v-au susținut și s-au sacrificat în toată această perioadă.
Îi felicit pe cei care au terminat cu note mari, care s-au implicat în proiecte și le-au finalizat cu succes, care au fost voluntari, dar îi felicit și pe cei care au avut o cale mai anevoioasă, cu restanțe, cu un 5 obținut uneori mai greu decât un 10.
De acum încolo, ce aveți de la noi este o diplomă, o diplomă care va deschide multe uși. Însă ceea ce se întâmplă dincolo de această ușă nu mai e despre diplomă, despre note, ci despre modul în care vă veți comporta la locul de muncă, despre atitudinea pe care o veți avea la locul de muncă, despre capacitatea de a învăța pe tot parcursul vieții, de a înțelege noi tehnologii, de a urma mottoul Universității – Visează, Creează, Inovează.
Să faceți din această țară locul pe care vi-l doriți. Noi am încercat, poate am reușit pe alocuri, dar este rolul vostru să dezvoltați mai departe și să vă dezvoltați.
Să aveți încredere în educația pe care ați obținut-o aici. Indiferent de locul în care am fost în această lume, am avut cu mine educația. Educația primită în România, fie că a fost Paris sau Washington, a demonstrat că a fost competitivă și mi-a oferit oportunități deosebite. Ceea nu vă poate lua nimeni și ce veți putea folosi întotdeauna este educația.
(...) Aveți acum competențe de a construi, de a crea lucruri noi, dacă nu vă plac cele vechi. Să vă gândiți că viața vă poate duce pe căi pe care nu le aveți în vedere acum, vă pune în fața unor situații la care nu vă așteptați. Fiți pregătiți pentru schimbare, fiți pregătiți să-i schimbați pe cei din jurul vostru. Nu notele, ci competențele sunt adevăratele realizări ale voastre în Universitate. Acum vă spun că nu locul de muncă, ci pasiunea și dedicația pe care o arătați locului de muncă sunt ceea ce vă va duce spre succes. (...) Vă mulțumesc că ați ales să vă petreceți cei mai frumoși ani la Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava”.
Le-a vorbit absolvenților și Andrei Nagy, reprezentant al companiei de software UiPath, primul start-up românesc care a depășit pragul de un miliard de dolari, ajungând azi la aproape 7 miliarde de dolari.
Acesta a evidențiat importanța rezilienței în fiecare ciclu al vieții, dar și nevoia de adaptare și nevoia de inovare permanentă.
„Trăim într-o epocă a transformărilor care se petrec cu o viteză mult mai mare decât am întâlnit-o în anii anteriori. Sunteți cei care ați trecut și în epoca inteligenței artificiale pe care trebuie să o folosiți, să o stăpâniți cât de bine, indiferent de domeniu”, a spus Nagy.
Antreprenorul a vorbit și despre „valoarea comunității” și mecanismele de colaborare cu comunitatea pe care și-au format-o studenții în universitate și în afara ei.
„Suntem deficitari în ceea ce privește capacitatea noastră de a colabora și vreau să vă încurajez în acest sens, mai ales de a colabora interdisciplinar”, a spus Nagy.
Au mai luat cuvântul în timpul festivității autorități, decani și șefii de promoție.