În fieful patronului spiritual al instituției, în Cetatea de Scaun a Sucevei, 183 de absolvenți ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, alături de profesorii, părinții și prietenii lor, au luat parte la ultimul curs din viața de licean, cursul festiv.
Au fost aplaudați toți ștefaniștii claselor a XII-a, începând cu liderul promoției 2024, Bogdan Mocrei, „boboc” și absolvent cu media zece, căruia direcțiunea i-a acordat Diploma și Placheta de Onoare, distincția cea mai prețioasă a colegiului.
Cei 33 de olimpici naționali și internaționali din clasele a XII-a, reprezentați de liderul performerilor, Paul Burcă, au predat ștafeta (cheia succesului de excelență) reprezentanților claselor a XI-a.
De asemenea, diriginții celor șase clase au acordat diverse premii elevilor coordonați.
La finalul acestui capitol, directorul colegiului, prof. Dan Popescu, le-a transmis absolvenților: „Trăim într-o lume sever muabilă cu o viteză tot mai mare de schimbare a paradigmelor existențiale. Este incredibil cât efort uman se risipește în vulnerabilizarea efectului învățării, în anularea impactului școlii. Școala românească a devenit <ineficientă, irelevantă, inechitabilă și fără valoare>.
Desigur, poli-crizele societăților afectează și sistemele de învățământ ale căror suferințe au și cauze interne. Totuși, şi la noi se găsesc mereu consolări.
De pildă, eurobarometrul din primăvara recentă, precedentul fiind realizat în urmă cu cinci ani, 11% dintre români consideră sistemul de educație una dintre cele mai importante probleme ale țării. Media Uniunii Europene în aceast capitol al cercetării este 9%.
În anul de existență CLXIV, elevii și profesorii colegiului nostru, refuzând o descriere colorată a şcolii ca în rândurile precedente, au desfăşurat un proces instructiv-educativ cu rezultate remarcabile, onorând o tradiție și o reputație incontestabile.
Împreună, am căutat să înlocuim ambiguitatea multiplelor schimbări cu oportunități de progres, urmărind dobândirea competențelor specifice abordării cu succes a provocărilor de interes. V-am convins sperăm să selectați și să ignorați pseudovalorile sociale. Mă alătur colegilor profesori, părinților și celor care vă apreciază și vă felicit pentru noul statut de membru al ethosului ștefanis!
(…)
Dragi absolvenți,
Curând veți lua startul unei noi aventuri a cunoașterii. Charlie Chaplin spunea <La răscruce de viață nu există indicatoare!>. Noi, profesorii pe care-i părăsiţi pentru un răstimp, avem convingerea că puteți alege ruta academică compatibilă cu punctele tari ale dezvoltării personale pentru fiecare dintre absolvenţi. Împreună, în patru sau chiar opt ani, am reconfirmat un adevăr care, din păcate, și-a tot pierdut din evidență: competența este consecință a educației riguroase.
Vă urăm să fiți piloții propriului zbor în arcul triumfului și nu pasageri într-o cursă aleatore! Un sfat al absolvenţii anilor din urmă la care subscriu cu convingere: Când o să vă fie dorștefanist, nu închideți ochii! Pentru că altfel, o să vă fie și mai dor!”.