Sala de Marmură a Colegiului Național ”Nicu Gane” a găzduit marți după-amiază vernisarea unei expoziții foto purtând semnătura profesorului și scriitorului Constantin Bulboacă din Fălticeni, căruia în cursul lunii mai i s-a îndeplinit visul unei călătorii în ”Țara Soarelui Răsare”.
Lansarea expoziției a fost precedată de un recital de poezie realizat de Maria și Hristina Chifan și de un spectacol dedicat păcii în preajma Zilei Copilului, realizat de elevii Clubului Copiilor Fălticeni, sub coordonarea profesoarei Lenuța Rusu.
La realizarea evenimentului și-au dat concursul Cenaclul Literar-Artistic ”Nicolae Labiș” din localitate, Asociația ”Spirit liber” din Fălticeni, Școala Gimnazială ”Ioan Ciurea” - prof. Lăcrămioara Blanariu, împreună cu Colegiul Național ”Nicu Gane” și Primăria Municipiului Fălticeni.
Iubitorii fotografiei de reportaj s-au transpus apoi pe tărâmurile îndepărtatului orient cu ajutorul lucrărilor expuse de Constantin Bulboacă, participanții simțind nevoia unor aprecieri legate de imaginile surprinse de autor. Introducerea în lumea japoneză a fost făcută de moderatorul evenimentului, prof. dr. Codrin Bența, personalități precum prof. Neculai Sturzu, prof. Mihai Vitcu și farmacist Maria Mitocaru întregind atmosfera prin completările lor.
Autorul Constantin Bulboacă a transmis câteva gânduri legate de dorința împlinită a acestei călătorii și ceea ce l-a impresionat atât de mult la acest popor:
”Pentru un popor care se respectă, educația este factorul esențial al progresului; normele lui Spiru Haret sunt − pare-se – aplicate și azi în <Țara cireșilor în floare>. Profesorii se bucură de respect, fiind singura categorie care nu se înclină în fața împăratului. Elevii, de mici, se implică în toate activitățile practice, poartă uniforme, sunt disciplinați și respectuoși, dar − ceea ce se observă la toate obiectivele turistice − sunt susținuți să își cunoască istoria și cultura. Ei au înțeles ideea că războiul nu este o soluție. Hiroshima și Nagasaki sunt două răni imposibil de vindecat. Până în prezent, și-au luat revanșa prin muncă, investind tot ceea ce au mai bun în formarea copiilor. Singura slăbiciune a niponilor pare să fie munca, întrucât toți muncesc până la epuizare pentru a-și rostui existența strălucitoare într-un spațiu geografic plin de capcane și expus permanent catastrofelor naturale. Rămân cu sentimentul că amabilitatea firească, înnăscută, a japonezilor și seninătatea acestor oameni calzi a căror lentoare ascunde o disciplină desăvârșită a minții și trupului reprezintă cheia misterului unei civilizații superioare, specifice umanității din <Țara Soarelui Răsare>”.
Dorința de pace a fost susținută în cursul evenimentului de la Colegiul Național ”Nicu Gane” de spectacolul ,,Copiii lumii doresc pacea” și întregită de un frumos recital de flaut susținut de prof. Puiu Crețu.