Zi de mare însemnătate pentru absolvenții clasei a VIII-a A a Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, care au marcat un final de parcurs al perioadei gimnaziale în cadrul prestigioasei instituții de învățământ. Momentul a fost sărbătorit în cadrul unei ceremonii de absolvire, alături de ei fiind cadrele didactice dedicate, pasionate și profesioniste, generoase cu resursele lor de energie și timp, cele care i-au călăuzit de-a lungul celor 4 ani, și părinții absolvenților, cei care s-au sacrificat la rândul lor pentru educația și rezultatele deosebite ale copiilor lor.
Într-un cadru ceremonios, suita momentelor pregătite cu migală de către elevi împreună cu diriginta lor, profesoara Daria Mariginean, a debutat cu interpretarea Imnului Național al României de către eleva Laura Nestor, acompaniată la pian de Alesia Mitrofan, ambele din cadrul mult apreciatei Corale ”Ciprian Porumbescu” din cadrul colegiului.
· ”Prietenie și Cunoaștere ” – tema cursului festiv organizat cu ocazia ceremoniei de absolvire
Profesoara dirigintă Daria Mariginean s-a adresat apoi cu emoție celor adunați în Aula Mare a colegiului, spunând: ”Elevi, profesori și părinți, cu toții alcătuim o lume aparte, o lume care își caută neobosită calea într-un univers ce se schimbă continuu și rapid. Nu întâmplător am ales tema acestui curs festiv <Prietenie și Cunoaștere>, două valori esențiale în orice moment al existenței noastre. Prietenia pentru că este trăsătura pe care am desprins-o ca fiind definitorie colectivului de elevi pe care l-am îndrumat în calitate de diriginte și profesor de limba engleză. În egală măsură m-am gândit și la prietenia ce leagă triunghiul roditor, elevi-profesori-părinți, care își păstrează intacte identitatea și menirea, aceea de a-i ocroti, de a-i îndruma și de a-i valorifica pe cei ce reprezintă însăși rațiunea existenței educației – elevii.”
Entuziasmul s-a tradus apoi prin intonarea de către absolvenți a Imnului Bucuriei Academice - Gaudeamus Igitur, ei fiind acompaniați la chitară de colegul lor Eduard Bardan. Seria evenimentelor esențiale ale festivității de absolvire a fost continuată apoi de către directorul colegiului, prof. Dan Popescu, și adjunctul său, prof. Gabriel Hacman. Au urmat mulțumirile aduse conducerii colegiului de către elevii absolvenți ai clasei a VIII-a A și predarea ștafetei colegilor lor din clasa a VII-a, care le-au mulțumit la rândul lor pentru exemplul dat de-a lungul anilor.
Un moment emoționant a fost premierea șefului de promoție, Tudor Amorăriței, un elev de excepție, cu un parcurs constant de-a lungul anilor, atât în activitatea școlară, cât și prin rezultatele sale de excepție la diverse olimpiade și concursuri.
Prietenia dintre elevii absolvenți reprezintă una dintre cele mai frumoase forme de apropiere, fiind bazată pe sinceritatea vârstei și pe interesele comune. Un scurt interviu realizat între ei de către absolvenți a făcut deliciul evenimentului, aici apărând păreri despre fațetele prieteniei lor.
O ultimă strigare a catalogului a fost făcută de profesorul diriginte în ordinea prieteniei, și nu în cea alfabetică. Rând pe rând, câte un cuplu de absolvenți legați de prietenii sincere, zidite de-a lungul anilor, și-au adresat urări scrise cu grijă de fiecare într-o carte pe care au dăruit-o apoi celuilalt, ca legământ de continuitate a sentimentelor care-i leagă.
Urări de zâmbet și utilizare a râsului le-au fost făcute tinerilor absolvenți de către profesoara care le-a coordonat pașii acestor ani, Daria Mariginean, într-un moment plin de emoții. Elevii absolvenți au încheiat prin a-și exprima recunoștința față de cadrele didactice care le-au fost alături în formarea lor. S-au adresat mulțumiri, s-au împărțit multă recunoștință și premii celor care au făcut din ei ceea ce sunt astăzi, tineri absolvenți valoroși și plini de elan.