Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 127 (8656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

David Croitor: „Am denumit expoziția <Simplu>, pentru că a fi simplu este foarte complicat. <Simplu> pentru mine este o năzuință”

Duminică, 2 Iunie 2024 (14:48:21)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Muzeul de Istorie Suceava, Galeria cu Bolți, a avut loc vineri, 31 mai 2024, vernisajul expoziției de pictură „Simplu”, semnată de artistul plastic dornean David Croitor.

Pictorul a mai avut o expoziție la muzeul sucevean, în foaier, pe 11 aprilie 2018, când a prezentat publicului 36 de lucrări, ulei pe pânză de in, intitulate generic „Stări”.
De această dată, David Croitor a așezat pe simeze 32 de tablouri (peisaje, natură statică, peisaje urbane, lucrări în care „vibrează” copilăria etc.), pe care le-a oferit cu generozitate publicului iubitor de artă.

David Croitor a denumit expoziția „Simplu”, „pentru că a fi simplu este foarte complicat. <Simplu> pentru mine este o năzuință. (...) Ca lucrurile să mi se pară simple și că am ajuns la esență, pentru că simplu înseamnă și esențial, am numit această expoziție <Simplu>. Poate mă amăgesc, dar îmi doresc, sunt pe drumul spre simplitate. Simplu nu înseamnă simplist”.

Artistul, în general, este un administrator al bucuriei, un manager al frumosului, este de părere David Croitor: „El caută și găsește bucuria, o trece prin lumină, o șterge de praful pământului, o strivește delicat între palme și inimă, o face bucăți și o împarte. Pictorul se avântă pe firul râului de lumină căutând izvorul. Lumina vine de la Dumnezeu. El însuși fiind Lumină...”

 

·        „David Croitor este un om al trăirilor calme și al contemplațiilor”

 

„După peste 40 de ani de trudă pe infinitul alb al pânzei”, artistul care așterne „impresii vizuale pe pânză” nu și-a putut ascunde bucuria, emoția firească de a fi din nou în mijlocul oamenilor care îi apreciază arta, de a face schimb de idei, de păreri cu alți artiști veniți la vernisaj, pe care el îi admiră și de la care a învățat multe, fără ca ei să știe, de a se încărca cu energie bună de la cei care au venit special pentru a-l felicita pentru arta sa, peste condeiul său, pentru „Simplu”.

A fost „lumină” la vernisajul expoziției „Simplu”: lumină în tablourile artistului, lumină și bucurie în ochii celor care le-au privit, artiști, profesori, admiratori ai lui David Croitor (pictorul și scriitorul), prieteni, foști colegi, mulți iubitori de artă care au vrut să se întâlnească cu artistul, la Suceava.

Expoziția a fost prezentată de drd. Delia Ioana Leizeriuc, critic de artă, care a spus că, deși artistul abordează teme comune, el reușește să le ofere acestora o anumită importanță și o măiestrie atipică, „asta și pentru că David Croitor este un om al trăirilor calme și al contemplațiilor”.

Criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc a mai completat că pictorul dornean lasă publicul iubitor de artă să se bucure și să interpreteze arta sa așa cum dorește fiecare în parte, „așa cum le dictează sufletul și intuiția, așa cum subconștientul le transmite impulsul unor amintiri puternic sedimentate în ființa lor”.

 

·        Dr. Emil Ursu: „Această expoziție cred că este de fapt una istorică, este un patrimoniu care pe zi ce trece dispare”

 

Gazda evenimentului, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, crede că expoziția „Simplu” a lui David Croitor este un contrast. „Sigur, ne uităm, vedem case, de la case țărănești, până la arhitectura austriacă, vedem ghivece, să nu uităm că mare parte dintre ele sunt glazurate... Noi nu vorbim aici de ceva foarte simplu, ci, dimpotrivă, vorbim de o lume foarte complicată, pe care David Croitor o transformă în una simplă. Această expoziție cred că este de fapt una istorică, este un patrimoniu care pe zi ce trece dispare. Uitați-vă în lucrările artistului! Chiar dacă acele accente, poate nefirești, gardul care pică, niște crengi care se răsfrâng nefiresc, toate astea, de fapt, ne vorbesc despre o lume care ușor, ușor, moare. Și noi am mai avut la Suceava un artist important, Dimitrie Loghin, care a ilustrat o lume care astăzi nu mai este”. 

David Croitor este „un mare artist și un mare caracter”, susține și artistul sucevean Constantin Severin, prezent la vernisaj. „Precum un mare compozitor, Croitor își orchestrează compozițiile în ulei pe pânză prin recurgerea la <contrastele acompaniate> (Kandinsky), grija pentru detaliu, dar mai ales printr-o gamă cromatică fabuloasă, o paletă coloristică amintind de vitraliile unei catedrale însorite”, spune Constantin Severin, completând și faptul că pictorul bucovinean „are cei mai mulți admiratori” și „este unul dintre cei mai valoroși continuatori ai paradigmei tradiționale a artei românești din secolul trecut, reprezentată de clasici precum Luchian, Tonitza sau Petrașcu”.

 

·        Mulțumiri. Simplu!

 

Publicul prezent la vernisaj, de toate vârstele, a admirat „simfonia culorilor”, armonia cromatică și armonia formelor vizibile în lucrările expuse pe simeze, compoziții în care se simt trăirile artistului, nostalgiile, seninătatea, pacea, credința, compoziții ce fascinează privitorul.  

Pictorul David Croitor a fost ajutat în organizarea expoziției „Simplu” de Irina Țibulcă, specialist Birou Artă din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, împreună cu colegii ei.

Artistul i-a mulțumit directorului Emil Ursu, pentru că a facilitat organizarea acestei expoziții la Suceava, criticului de artă Delia Ioana Leizeriuc, cu care, din 2018, colaborează la diverse proiecte (expoziții, albume de artă, publicații), soției Adriana Croitor, care mereu îi este alături, și, nu în ultimul rând, publicului numeros care i-a înseninat ziua și l-a încurajat să meargă pe drumul deja ales, cel al artei.

Dacă ar fi avut șansa unei pregătiri academice, mai spune David Croitor, născut la Suceava (27 martie 1958), dar care și-a petrecut anii copilăriei la Liteni, „poate că aș fi făcut față mult mai ușor și aș fi scurtat perioada de trecere prin văi ale plângerii, străbătute atât de rar, de firul subțire, aproape invizibil, de lumină. Dar n-am avut. Poate că acesta a fost norocul meu, șansa de a rămâne simplu”.

David Croitor (absolvent al Facultății de Geologie din cadrul Universității din București, în anul 1988) trăiește prin artă, arta fiind un dialog al artistului cu sine, cu timpul, cu lumea, cu natura, cu Divinitatea, dar el trăiește la propriu din artă. Simplu…, dar foarte complicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului David Croitor: „Am denumit expoziția , pentru că a fi simplu este foarte complicat. pentru mine este o năzuință”.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
David Croitor: „Am denumit expoziția , pentru că a fi simplu este foarte complicat. pentru mine este o năzuință”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei