Puternicul incendiu de la Volovăț, din după-amiaza zilei de joi, 30 mai, a fost o adevărată piatră de încercare pentru pompieri. Pentru a stinge toate focarele din cele două gospodării afectate, pompierii au avut nevoie de 9 ore. S-a intervenit cu 10 autospeciale ale Detașamentului de pompieri Rădăuți și Gărzii de Intervenție Siret, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență Volovăț, Horodnic de Sus, Milișăuți și Frătăuții Noi.
La fața locului a ajuns și o ambulanță SMURD, al cărei echipaj a acordat primul ajutor medical unei adolescente, în vârstă de 15 ani, care a suferit un atac de panică. Ulterior, fata a refuzat transportul la o unitate spitalicească.
Intervenția a fost dificilă și din cauza vântului, dar și a faptului că majoritatea construcțiilor erau din lemn, ceea ce a favorizat extinderea flăcărilor.
Cu toată opoziția pompierilor, flăcările au distrus, la prima gospodărie, construcțiile anexe, cu bunurile din interior, și acoperișul casei de locuit, pe o suprafață totală de aproximativ 300 de metri pătrați. A fost afectat un autoturism și s-au degradat pereții, tavanele casei și bunuri materiale. De asemenea, în incendiu au murit două bovine. Aici, a fost salvat parterul casei.
La gospodăria învecinată, au ars anexele gospodărești și acoperișul bucătăriei de vară, pe o suprafață totală de aproximativ 400 de metri pătrați. Au mai ars circa 60 de metri cubi lemn de foc, patru drujbe, două generatoare, două mașini de tuns iarba și altele. Pompierii au reușit să salveze casa proprietarului și o locuință învecinată.
Pompierii spun că nenorocirea a plecat de la un conductor electric defect.
”Rugăm cetățenii să trateze recomandările pompierilor profesioniști cu maximă seriozitate, pentru a se proteja şi pentru a transforma propria locuinţă în cel mai sigur şi confortabil loc, atât pentru ei, cât şi pentru întreaga familie.
La exploatarea instalațiilor electrice:
- se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizaţii;
- se vor utiliza numai siguranţe omologate în tablourile electrice;
- evitaţi suprasolicitarea instalaţiilor electrice;
- verificați periodic instalația electrică, numai cu personal autorizat”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.