Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 124 (8653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Olimpiada de Creativitate Științifică, între 29 mai și 2 iunie, la Suceava. Peste 300 de oaspeți sunt așteptați la eveniment

Miercuri, 29 Mai 2024 (13:32:26)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Județul Suceava este gazda celei de-a IV-a ediții a Olimpiadei naționale de creativitate științifică, în perioada 29 mai – 2 iunie 2024, competiție interdisciplinară care urmărește dezvoltarea competențelor elevilor în domeniile științific, tehnologic sau ingineresc.

Cei 253 de elevii participanți, însoțiți de 52 de profesori, provin din 29 de județe și 3 sectoare ale municipiului București, cele 115 lucrări înscrise în concurs fiind coordonate de 96 de profesori.

Dintre acestea, 44 sunt înscrise la categoria juniori, pe cele 3 secțiuni: Științe fundamentale (18), Științe aplicate (17) și Tehnologia informației (9). Categoria seniorilor va fi reprezentată de 71 de lucrări: Științe fundamentale (22), Științe aplicate (28) și Tehnologia informației (21).

„Fiecare echipă a înscris în concurs un proiect din domeniul științific, tehnic, al inovării sau al inventicii, prin care se încearcă rezolvarea/explicarea unei probleme a societății/comunității, bazat pe un studiu prealabil început cu maximum 12 luni înainte de data competiției. Proiectul va putea fi prezentat sub formă de exponat și/sau prezentare grafică/poster. Exponatele pot fi de tip model, machetă, prototip, eșantion sau în alt format și pot conține tehnică de calcul inclusă în model”, transmit organizatorii.

Festivitatea oficială de deschidere va avea loc pe 30 mai, începând cu ora 9:00, în  Auditoriumul „Joseph Schmidt”. Festivitatea de premiere va avea loc pe data de 2 iunie 2024.

Pentru competiția internațională se vor califica cel mult 18 elevi care au obținut locurile I și II de la toate secțiunile, categoria seniori. Pregătirea și selecția lotului vor fi organizate de instituția organizatoare a etapei naționale, timp de o săptămână, și vor fi coordonate de câte un mentor pentru fiecare secțiune, cadre didactice și cercetători cu expertiză în domeniu.

 

·        Organizatorii

 

Instituțiile organizatoare sunt: Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Societatea Științifică CYGNUS Suceava și liceele sucevene: Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”, Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”.

Din juriu fac parte cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar cu experiență în domeniu de la universitățile și centrele de cercetare din București, Iași, Cluj și Craiova.

Echipa de organizare va fi coordonată de prof. dr. Petru Crăciun – inspector școlar general adjunct, prof. Ilie Cosovanu – inspector școlar pentru disciplina fizică, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. univ. dr. Dan Milici – decan al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, și prof. Victor Șutac – președinte al Societății Științifice Cygnus.

Organizatorii își doresc ca toți musafirii din acest an să aibă parte de o experiență cât mai plăcută. Astfel, în perioadele în care elevii nu se vor afla în concurs, aceștia vor putea participa la excursii în județul Suceava, concertul live organizat pe Esplanada universității, vizite în laboratoarele și expozițiile universității. În desfășurătorul propus pentru 1 Iunie – Ziua Copilului, se regăsește workshopul cu tema „Cum poate deveni un tânăr cercetător științific?”, susținut de cercetător dr. ing. Mircea Ignat – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrică București, coordonatorul Centrului „Alexandru Proca” pentru inițierea în cercetarea științifică a tinerilor cercetători, conf. dr. ing. Silviu Petrișor – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, prof. dr. ing. Aurel Mihail Titu – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Ulterior, în amfiteatrul corpului E, prof. dr. ing. Dan Milici va modera activitatea „10 minutes about Innovation in Science, Technology, Engineering, Arts and Design”, susținută de prof. dr. Mihai Dimian, conf. dr. Andrei Lobiuc, ing. Tudor Andronic, prof. dr. ing. Radu Vătavu, prof. dr. Mircea Diaconu, cerc. dr. Ionuț Iorgu, lect. dr. ing. Ștefan Sfichi, lect. dr. ing. Gabriel Cramariuc, prof. dr. ing. Marian Poboroniuc. Această activitate va fi urmată de o vizită la Observatorul Astronomic universitar.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpiada de Creativitate Științifică, între 29 mai și 2 iunie, la Suceava. Peste 300 de oaspeți sunt așteptați la eveniment.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olimpiada de Creativitate Științifică, între 29 mai și 2 iunie, la Suceava. Peste 300 de oaspeți sunt așteptați la eveniment0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei