Un tânăr care a provocat un accident mortal pe o trecere de pietoni din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava a scăpat la prima instanță cu o pedeapsă cu suspendare.
Judecătoria Suceava a dispus ca inculpatul să fie condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare pentru ucidere din culpă, dar pedeapsa a fost suspendată condiționat, pe durata unui termen de încercare de 3 ani de zile.
Vă prezentăm mai jos pe scurt cum s-a produs accidentul pentru care judecătorii au aplicat această pedeapsă, pe care au decis însă că nu se impune ca autorul să o execute în regim de penitenciar, cu precizarea importantă că totuși sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Conform anchetei polițiștilor și a procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, pe 4 martie 2022, la ora 5.58, Gabriel Ciobanu, în vârstă de 25 de ani, din Șerbăuți, la volanul unui autoturism BMW, care circula dinspre Calea Unirii spre strada Cuza Vodă (așadar pe sensul de la Suceava spre Plopeni), a acroșat-o fatal cu mașina pe Elena Liliana F., în vârstă de 52 de ani, din municipiul Suceava.
Ancheta ulterioară a stabilit cert că accidentul s-a produs pe trecerea de pietoni (cea din zona pieței), trecere marcată și semnalizată corespunzător.
Pe parcursul anchetei au existat și unele circumstanțe atenuante pentru șofer, legate de vizibilitatea scăzută de un autobuz pe lângă care a traversat victima. Totuși, a rămas ca certitudine faptul că impactul s-a produs pe locul marcat, unde evident că șoferul trebuie să ajungă cu o viteză care să evite pericolul, fapt care nu s-a petrecut.
Inculpatul a fost trimis în judecată pentru încălcarea articolului 192, aliniat 2 din Codul Penal, ”Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale”, faptă prevăzută cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Șoferul nu a avut circumstanțe agravante, având permis de conducere și alcoolemie 0.
Până la o sentință definitivă, inculpatul se bucură încă de prezumția de nevinovăție.
Prin sentința judecătorilor de la Suceava, inculpatul ar urma să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității și are impuse obligații și restricții de la care nu are voie să se abată.
Instanța a mai stabilit și o serie de daune morale care vor ajunge la fiica și nepoatele victimei, însă nici această latură nu este definitivă.