Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 120 (8649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Light of Life”. Poezia religioasă tânără. Concurs. Premiere

Vineri, 24 Mai 2024 (13:16:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

S-a încheiat ediția a II-a a Concursului Național de Poezie Religioasă Tânără „Light of Life”, Suceava, 20-21 mai 2024. Manifestarea a fost inițiată de Gheorghe Cîrstian, profesor la Colegiul Național “Petru Rareș” din Suceava, coordonatorul Casei de Poezie Light of ink, și organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, „spre amintirea ieromonahului Nectarie Chiriță, fost egumen al Schitului Cărbuna (Vânători - Neamț)”. Organizatorii concursului au fost: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – Parohia “Nașterea Maicii Domnului” Suceava (preot Viorel Ioan Vârlan), Fundația “In Memoriam” Suceava, Casa de Poezie Light of ink Suceava.

Membrii juriului: Adrian Alui Gheorghe, poet, publicist, editor – președinte; Daniela Ceredeev – profesoară MERITO, inspectoare de religie, promotoare culturală – membră; Paul Aretzu, poet, critic literar, eseist – membru; Moni Stănilă, poetă, jurnalistă, promotoare culturală – membră; Emil Munteanu, profesor MERITO, publicist, editor – membru; Savu Popa, profesor, cronicar literar, promotor cultural – membru; Gheorghe Cîrstian, profesor, promotor cultural, inițiatorul proiectului – secretar.

Laureații ediției: Theodora Sterpu, Iași, Marele Premiu Light of Life; Vasi Prode, Sibiu, Premiul I; Cătălina Suditu, Iași, Premiul al II-lea; Teodora Hizanu, Tulcea, Premiul al III-lea; Lavinia Zamă, Dolhasca, Premiul special “Ieromonah Nectarie Chiriță”; Maria Pușcașu, Suceava, Premiul special “Autor din Bucovina”.

Programul: 20.05.2024, ora 16.30, Sala-muzeu Biserica Nașterea Maicii Domnului: Conferință Paul Aretzu, “Perenitatea poeziei religioase”, Lectură Adrian Alui Gheorghe din volumul în pregătire “Nu-i mai așteptăm pe barbari” (Tracus Arte), Vizită la Mănăstirea Dragomirna; 21.05.2024, ora 11.30, Interior Biserica Nașterea Maicii Domnului: Concert de muzică religioasă susținut de membri ai Grupului psaltic TRONOS, Recital de poezie religioasă Andreea Teodora Balan, Festivitatea de premiere.

Moderatori: poetul Vlad Sibechi și poeta Alexia Plăcintă. Organizatori: preot Viorel Ioan Vârlan și profesor Gheorghe Cîrstian.

După programul primei zile, a fost organizată o vizită la Mănăstirea Dragomirna. Organizatorii au mulțumit stareței Mănăstirii Dragomirna, stavrofora Maria Magdalena Gherghina, pentru primirea deosebit de călduroasă și pentru minunatele momente petrecute împreună.

Poetul Adrian Alui Gheorghe, președintele juriului, a elogiat sensul înalt al poeziei religioase, pe care o cultivă tinerii poeți: „Poezia este, într-o definire la îndemână, o nelinişte pe care o încearcă mai fiecare om. Neliniştea în preajma unui pom înflorit sau a unei dimineţi poate fi poezie. Neliniştea în preajma fiinţei iubite, la fel. Putem trăi fără această nelinişte? Nu cred. (...) Și cât vor fi pomi înfloriţi, cât vor fi poveşti de iubire, poezia va avea prezent şi sens”.

Poetul Paul Aretzu, în conferința „Perenitatea poeziei religioase”, a vorbit despre valoarea de adevăr a poeziei cu tematică religioasă, cu origini în textul Bibliei și în cărțile Sfinților Părinți, având o continuitate niciodată pusă în pericol, fiindcă, “la fel ca rugăciunea, e o formă directă, deosebit de expresivă, de comunicare cu Dumnezeu”.

Părintele Viorel Ioan Vârlan a exprimat bucuria de a participa la organizarea concursului în cadrul parohiei, în Biserica Nașterea Maicii Domnului, numită și Biserica „In Memoriam”, evenimentul fiind văzut ca o “manifestare a comunității în har, poezia având deosebita calitate de a-i aduce alături pe iubitorii de frumos, pe cei tineri, mai ales”.

Stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, care a și oferit din partea mănăstirii un premiu consistent, a adresat felicitări și cuvinte de încurajare pentru tinerii poeți, laureați ai concursului, “care își exprimă cum nu se poate mai frumos, prin poezie, profunda lor relație cu Dumnezeu”.

Profesoara Daniela Ceredeev, inspector școlar, și-a exprimat admirația pentru organizatorii concursului de poezie religioasă, evidențiind profunzimea poeziei religioase a tinerilor, “bucuria mărturisirii, într-un fel autentic, într-un fel tineresc, neașteptat”.

Profesorul Gheorghe Cîrstian a vorbit despre ideea inițierii concursului, precum și despre valoarea formativă, de durată, a poeziei religioase, percepută ca “o experiența înălțătoare, care îi aduce pe tineri mai aproape de Dumnezeu”.    

Au încântat publicul prezent cu vocile lor, oferind piese din extraordinară muzică religioasă, membri ai Grupului psaltic TRONOS al Patriarhiei Române, care și-au manifestat bucuria deplină de a participa la manifestarea de la Suceava.

De o rară sensibilitate a fost și recitarea oferită de Andreea Teodora Balan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Petru Rareș”, care a propus în stilul inconfundabil poemul “Sfântul”, admirabila creație a poetului Adrian Alui Gheorghe: “Ah, ce largă e lumea, spuse Sfântul, / uimit / de cum se leagă drumurile unul de altul / până spre infinit, / de parcă un om s-ar prelinge în altul, / de parcă un copac s-ar prelinge în altul, / de parcă o apă s-ar prelinge în alta / ca vinul de împărtăşanie de pe o buză pe alta.”

La finalul manifestărilor, a avut loc premierea câștigătorilor concursului, care au primit diplome și premii în bani, în valoare totală de peste 5.000 de lei. Organizatorii au mulțumit tuturor sponsorilor pentru suportul financiar oferit cu generozitate.

 

(Echipa organizatoare „Light of Life”)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Light of Life”. Poezia religioasă tânără. Concurs. Premiere.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Light of Life”. Poezia religioasă tânără. Concurs. Premiere5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei