Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 17 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 114 (8643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Bijuterii ale creației inginerești din colecția restauratorului Florin Gușul, expuse la Observatorul Astronomic din Suceava

Vineri, 17 Mai 2024 (20:17:36)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O parte a unei colecții de peste 700 de radiouri și patefoane a restauratorului siretean Florin Gușul este expusă la Observatorul Astronomic din Suceava, sub numele „Vox Antiqua, Artă și inginerie în radio-urile de altădată”. Expoziția a fost deschisă joi seara, de rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof.univ.dr. Mihai Dimian. Alături de colecționarul Florin Gușul au fost președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Lucian Gheorghiu, primarul din Siret, Adrian Popoiu, decanul Facultății de Economie din cadrul USV, prof.univ.dr. Carmen Năstase, colegi din cadrul Facultății de Silvicultură, printre care șef de lucrări dr. Alexei Savin, de asemenea un pasionat de radiouri vechi, și colegi din Clubul Rotary.

Profesorul Dimian a vorbit cu entuziasm despre oamenii de știință pe ale căror descoperiri s-a bazat construcția și evoluția radioului, care a legat oameni și continente. Universitarul i-a amintit pe „magicienii” Michael Faraday, care  a arătat că undele electromagnetice se propagă din aproape în aproape, James Clerk Maxwell, cel care a alcătuit un sistem complet de ecuaţii care exprimă legile câmpului electromagnetic, pe baza cărora a dedus existenţa undelor electromagnetice, descoperite ulterior experimental de către Heinrich Hertz, în 1887, pe Guglielmo Marconi, fizicianul care a inventat telegrafia fără fir și antena de emisie legată electric la pământ. „Acestea sunt adevăratele breaking news”, a spus prof. univ.dr. Mihai Dimian, cu referire la evenimentele care au schimbat viața oamenirii.

Despre colecționarul Florin Gușul a povestit primarul din Siret, Adrian Popoiu, cei doi cunoscându-se de 50 de ani. „Florin este electronist, silvicultor, doctor în economie și face parte din echipa de proiecte europene care face minunile de la Siret”, a spus primarul, subliniind că este unul dintre „eroii de la Siret” cu „apetit pentru mari proiecte publice”, alături de Ionuț Mateiciuc și Valentin Ianoș, managerul, respectiv dirijorul Orchestrei Simfonice Suceava, și Alexandru Ianoș, violonist și dirijor șef al Orchestrei Universitare din Fribourg.

Pentru Florin Gușul, expoziția de la Observatorul Astronomic este a treia pe care o organizează și a doua în parteneriat cu universitatea – „a doua mea familie”, după cum a mărturisit. Colecționarul a afirmat că din punctul său de vedere radioul este „cel mai important lucru inventat vreodată pentru omenire” și a dezvăluit că pasiunea pentru tehnică o are din copilărie, după ce a desfăcut un aparat de radio electric pe care tatăl său îl cumpărase în așteptarea timpului când vor avea acasă electricitate. „În 20 de ani am reușit să-l fac la loc”, a spus inginerul. Acum restaurează aparate de radio și le face funcționale cu piese originale, atât pentru colecționari din țară, cât și din străinătate.

Printre piesele pe care le-a adus la Suceava se regăsesc un magnetofon pe sârmă, inventat de un inginer danez în 1898 și folosit ulterior în SUA pentru a înregistra voce pentru armata americană, aparate de radio inventate și folosite în Germania, în Franța și în alte țări, de pe toate continentele. Alături de aparatele de radio inginerul Gușul a adus la expoziție și pești din sticlă și milieuri croșetate, prezente pe radio sau televizor în foarte multe case de români în perioada comunistă, pentru „pata de culoare”.

La prezentarea expoziției, Florin Gușul a făcut un important anunț, anume că toate piesele colecției sale vor putea fi admirate în viitorul apropiat într-un muzeu al radioului, pe care îl va înființa la Siret cu sprijinul administrației locale.

„Vox Antiqua, Artă și inginerie în radio-urile de altădată” poate fi vizitată la Observatorul Astronomic din Suceava până în data de 15 iunie. Intrarea este gratuită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bijuterii ale creației inginerești din colecția restauratorului Florin Gușul, expuse la Observatorul Astronomic din Suceava.
 Vizualizări articol: 1072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bijuterii ale creației inginerești din colecția restauratorului Florin Gușul, expuse la Observatorul Astronomic din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei