Muzeul Național al Bucovinei a deschis la Școala Gimnazială din Băișești două expoziții itinerante, ce pot fi vizitate până pe 30 iunie 2024, care au fost realizate de către muzeograf dr. Mihai Aurelian Căruntu, din cadrul Muzeului Național al Bucovinei din Suceava.
Prima dintre ele și care este deja expusă la școala din Băișești, este expoziția Mihai I – ultimul rege al României, care, în cele 16 panouri tematice, prezintă viața regelui Mihai, de la copilăria “altfel” a prințului Mihai, prima sa domnie sub Regență, anii de învățătură și de “ucenicie” ai vlăstarului regal, vizitele sale în Bucovina alături de regele Carol al II-lea, până la a doua domnie și rolul jucat în actul de la 23 august 1944, perioada îndelungatului exil care a urmat după semnarea actului de abdicare, dificilul drum către Țară, după căderea “Cortinei de Fier” și multe alte momente importante din viața Regelui Mihai.
Cea de-a doua expoziție pe care Muzeul Național al Bucovinei o prezentă la Școala Gimnazială din Băișești este „28 noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu Țara”.
În cele 25 de panouri sunt prezentate acte inedite adoptate de Consiliul Național Român, documentele Constituantei și cele ale Congresului National al Bucovinei, fotografiile unor personalități politice și militare sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului național, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Pușcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Lutia, Teodor Turtureanu și alții. Ambele expoziții sunt expuse la Școala Gimnazială din Băișești cu sprijinul directorului al acestei instituții, Vasile Pohoață.