Îndrăgitul artist humorean Radu Bercea a încântat din nou publicul avid de frumos, prin vernisarea expoziției de pictură intitulată sugestiv ”Contraste”, de astă dată în cadrul Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” din Suceava. Chiar numele expoziției arată dintr-un început o îmbinare de elemente de grafică cu pictură și compoziții variate, în tablouri care poartă semnătura artistului apreciat pretutindeni.
Prezentarea activității artistului a fost realizată de Iulia Vuerich, reprezentantă a Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” și admiratoare a plasticianului, care a abordat și latura de scriitor a lui Radu Bercea, model și reper pentru tinerii de astăzi. În cadrul expoziției ”Contraste” artistul îmbină armonios talentul său de pictor și grafician cu tehnicile inovatoare, care uimesc publicul de fiecare dată.
”Expoziția exprimă un studiu de expresivitate a <contrastelor>. Descoperim astfel în lucrările sale frumusețea chipului uman de o anumită trăire lăuntrică. Am plecat în expunerea tablourilor din această expoziție de la titlu, sus expunând lucrări de o anume factură, iar jos opusul, sau dacă nu chiar opusul, măcar să contrasteze atunci când privitorul le abordează”, a spus Iulia Vuerich.
Cunoscutul artist plastic Constantin Ungureanu Box a dorit să exprime la rândul său câteva gânduri despre o așa-numită încadrare stilistică a autorului, spunând:
”Radu Bercea nu este un artist modern, este un artist contemporan care vine din trecut. A încununat în munca sa o perioadă a creației Art Noveau, epoca cea mai frumoasă și mai elegantă a întregii lumi, a decorativismului, când eleganța liniei, ductul de linie, pata de culoare, strălucirea totală a elementului decorativ devin sublime. Lucrările lui Radu Bercea, în afară de funcție estetică, au și o funcție socială, pentru că arta decorativă are o funcție socială și merge mână în mână cu arhitectura, ale cărei forme le îmbracă. Radu Bercea aduce aceste lucruri din trecut ca elemente moderne, pentru că în lumea lui vizuală nu mai sunt elementele Art Noveau de la începutul secolului trecut, el fiind înconjurat astăzi de alte obiecte pe care știe să le folosească la maxim, necopiind trecutul și reînnoindu-le precum Renașterea. Eu sunt convins astăzi că Radu Bercea a intrat în istoria graficii militante românești, a graficii umoristice de satiră, nu mai spun de grafica de ilustrare carte, vorbind astăzi despre el ca despre un Clasic.”
Scriitorul Constantin Bulboacă, un vechi prieten al artistului, a amintit și suferințele de tinerețe ale autorului expoziției, suferințe care i-au șlefuit caracterul nobil și creația: ”Radu Bercea este un reprezentant al veșniciei satului românesc, al tot ce are mai frumos trăirea românească, durerea românească. În această expoziție putem vorbi despre o dualitate, o paralelă între două tehnici picturale și în același timp putem vorbi și despre o trinitate, pentru că avem de a face cu culoarea, așa cum o vede artistul, avem de a face cu cuvântul, autorul scriind foarte frumos, și cu muzica, cu sunetul pe care îl simțim în creațiile sale, în această trinitate sfântă care îl caracterizează.”
La lansarea expoziției au participat tineri care văd un model demn de urmat în plasticianul humorean. Preferând, ca de fiecare dată, să se exprime prin lucrările sale, Radu Bercea le-a mulțumit tuturor și i-a invitat la viitoare expoziții:”Vă mulțumesc în mod deosebit că sunteți alături de mine.” Așa cum îl cunoaștem ca prolific creator de artă decorativă, așteptăm cu nerăbdare noi expoziții purtând semnătura Radu Bercea.