Peste 800 de persoane au fost prezente vineri seară la întâlnirea cu Părintele Stareț Vlad Pimen, viețuitor la Sfântul Munte Athos. Întâlnirea s-a întins pe aproape trei ore și a avut ca subiect ”Povestiri din Sfântul Munte Athos”. Evenimentul a fost organizată de ASCOR și Protopopiatul Suceava 1 în colaborare cu Fundația ”Ana – inimă de copil”.
Au fost multe momente în care vorbele Părintelui Vlad Pimen au stârnit emoții în rândul celor prezenți, sau, după cum au mărturisit unii din cei prezenți, ”un pansament sufletesc”.
Poate cel mai mult a ajuns la sufletul oamenilor o afirmație a celui care și-a dedicat viața lui Dumnezeu și stă de ani buni pe Muntele Athos: ”Mi-ar place să vă văd pe toți în Rai, chiar de o fi să rămân eu pe dinafară, să vă văd așa cu bucurie pe toți”.
Un eveniment rar în Suceava și care nu se putea derula la această dimensiune fără ajutorul unei familii, care la final a și fost menționată de Ionel Doru Budeanu, protopop Protopopiatul 1 Suceava. Este vorba de familia Vasile și Larisa Blanari.
”Este vorba de o familie care sâmbătă la ora 12.00 când a fost sunată pentru a face din această conferință una de anvergură a zis DA, cu multă dragoste și cu mult entuziasm”, au arătat organizatorii evenimentului.
Sprijinul acestora a fost apreciat așa cum se cuvine, iar Larisa Blanari a primit din partea ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Ordinul Mitropolit Anastasie Crimca.
”Noi, Calinic, prin harul lui Dumnezeu, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, învestit fiind de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu responsabilitate apostolic episcopală în ținutul Sucevei, luând aminte la cuvintele Sfântului Apostol Pavel care îndeamnă ca fiecare să facă tot ceea ce este bine, să se înavuțească în fapte bune, să fie darnici, să fie cu inimă largă, agonisindu-și lor buna temelie în veacul viitor
În semn de mulțumire pentru bogata activitate social-filantropică și culturală conferim cu părintească dragoste Ordinul Mitropolitul Anastasie Crimca doamnei Larisa Blanari întrucât a urmat exemplul Mitropolitului Anastasie Crimca, cărturar distins și om de cultură polivalent, creator și inovator în artă ecleziastică, de numele căruia se leagă construirea primului spital public din țară, în anul 1619”, a spus protopopul Ionel Doru Budeanu.
Distincția a fost primită cu lacrimi de Larisa Blanari, aspect remarcat și de organizatori, care le-au numit ”lacrimi de bucurie și emoție”.