Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 93 (8622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Biblioteca USV a organizat simpozionul dedicat Zilei Internaționale a Cărții și Zilei Bibliotecarului

Duminică, 21 Aprilie 2024 (14:55:40)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O manifestare a lunii aprilie care a prins deja contur de ani buni la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) este reprezentată de simpozionul care celebrează Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului din România șa USV. În acest an, Biblioteca Universității a organizat la finele săptămânii trecute cea de a VIII-a ediție a simpozionului național, cu participare internațională, cu tema ”Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților, Asociația Bibliotecarilor din România (A.B.R.), Asociația Italienilor din România (RO.AS.IT.), Inspectoratul Școlar Județean Suceava (IȘJ), Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava și Alianța Franceză din Suceava.

Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 19 aprilie, în sala Auditorium „Joseph Schmidt” din USV, sub bagheta prof. univ. dr. Sanda Maria Ardelean, Directorul Bibliotecii USV și organizatorul evenimentului, care a remarcat:

”Manifestarea a fost gândită de către colectivul universității sucevene acum 8 ani, tematica largă a simpozionului fiind închinată diversității culturale. Cu un număr de 12 etnii, Mica Europă a Bucovinei face față cu brio problematicii diversității  culturale, iar bibliotecile de aici, care păstrează și tezaurizează  memoria culturală, sunt cele mai interesante locuri în care putem pătrunde și în care ne putem informa pe acest subiect. Sărbătoarea de astăzi este dedicată și unor oameni care se văd destul de puțin printre rafturile bibliotecilor, care se aud destul de puțin pentru că vorbesc și pășesc în șoaptă în aceste spații și reprezintă o sărbătoare a oamenilor care slujesc cartea, îi slujesc pe iubitorii de carte și vreau să le mulțumesc, ca în fiecare an, pentru devotamentul lor, pentru consecvența în crezul lor. Simpozionul bibliotecarilor suceveni la această ediție devine o nouă expresie a diversității în învățământ și educație, în arte, creație și noi tehnologii, dorindu-se o modalitate de promovare a ideilor umaniste în noile contexte socio-politice, culturale și economice.”

Prezent la eveniment Rectorul USV, prof univ dr. Mihai Dimian a vorbit despre extraordinara ofertă de carte a USV și eforturile făcute în ultimii ani pentru accesul online la aceasta:”Prin proiectele europene pe care le-a derulat de-a lungul ultimilor ani, USV oferă acces online astăzi la milioane de volume. De aceea vă invit la biblioteca universității, unde pe baza calculatoarelor existente puteți accesa aceste volume. Pot spune astăzi că preluarea conducerii Bibliotecii USV de către prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu a însemnat o revitalizare și o extindere a activităților bibliotecii, așa cum reprezintă acest simpozion sau salonul internațional de carte din luna mai, un eveniment cu o activitate foarte intensă pe parcursul a două-trei zile, o schimbare majoră simțită din plin în comunitatea suceveană.”

În calitate de director al Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș a lăudat la rândul său inițiativa conducerii bibliotecii universității de a organiza astfel de evenimente, iar în felul acesta cartea va putea fi la momentul apariției ei alături de studenți și nu doar în biblioteca publică.

 

  • Un program bogat în informații prețioase și o excursie de documentare în muzeele Fălticeniului

 

Programul manifestării a inclus trei secțiuni, în cadrul cărora s-au dezbătut teme precum: Biblioteca între tradiții și digitalizare, Educarea formală, non-formală și informală a utilizatorilor bibliotecii, Interculturalitate și diversitate și Prevederile legislative în vigoare ce reglementează activitatea bibliotecilor. Au fost lansate Revista Bibliotecii USV, nr. 3/2023 și volumul ”Claudiu Isopescu – corifeu al culturii române în Italia” semnat de lector univ. dr. Nicoleta Silvia Ioana și apărut la Editura Pro Universitaria în mai 2023. Simpozionul a beneficiat de o prezență importantă, cu peste 150 de invitați fizic sau online ale instituțiilor reprezentative din Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Craiova, Dâmbovița, Deva, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Oradea, Roman, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara, Târgoviște și București, dar și din străinătate, din țări precum Italia, Republica Moldova și Ucraina. Sceneta ”Biblioteca școlară - rol și roluri”, realizată de elevi ai Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, coordonați de prof. dr. Tatiana Matei a încântat audiența, invitații putând participa și la un Atelier de încondeiat ouă, organizat de elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, sub îndrumarea meșterului popular Celica Nistor și a bibliotecar drd. Lăcrămioara Andrei, în holul sălii Auditorium „Joseph Schmidt”. Programul simpozionului a inclus workshopul ”Accesul la informațiile electronice”, coordonat de bibliotecarele Anișoara Budui și Adriana Florentina Malanciuc și atelierul de cusut trăistuțe, sub îndrumarea prof. Tamara Bujorean şi bibl. Mariana Barbu.

Evenimentul s-a încheiat în mod plăcut și util, cu o excursie organizată la Fălticeni, în cursul zilei de sâmbătă, care a inclus Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Galeria Oamenilor de Seamă și Mănăstirea Cămârzani. Simpozionul a fost posibil prin contribuția unor sponsori precum Organizația Femeilor Antreprenor UGIR, ALSAM.RO, One Society Concept, CAR Învățământ Fălticeni şi Florăria Bowté.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biblioteca USV a organizat simpozionul dedicat Zilei Internaționale a Cărții și Zilei Bibliotecarului.
 Vizualizări articol: 419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biblioteca USV a organizat simpozionul dedicat Zilei Internaționale a Cărții și Zilei Bibliotecarului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei