Se spune că cel ce plantează un copac o face pentru viitor, ca generațiile viitoare să se bucure de umbra lui, iubindu-i astfel pe alții mai presus de sine.
Această idee se împletește perfect cu mottoul Rotary - “a servi mai presus de sine” și, de asemenea, cu esența programului districtual “Rotary plantează”.
Ca parte a acestui program, Rotary Club Suceava Cetate a organizat, în parteneriat cu Direcția Silvică Suceava – Ocolul Silvic Putna, o acțiune de împădurire, cu participarea Interact Suceava Cetate și a copiilor Școlii Osoi.
Pe lângă plantarea propriu-zisă a celor 750 de puieți de molid, cei prezenți au aflat care sunt lucrările specifice în pepinierele de rășinoase, cum se plantează semințele de brad și de molid pentru producerea de puieți și despre importanța unei continuități în pădurile ocolului prin producerea de puieți autohtoni.
„Fiecare puiet plantat este un simbol al angajamentului nostru pentru protejarea mediului și pentru construirea unui viitor sustenabil pentru generațiile ce vor urma. Vom continua să plantăm semințe de schimbare și să creștem împreună, căci fiecare copac este o promisiune pentru un mâine mai bun. Educația, sănătatea și cultura sunt principalele direcții strategice ale clubului nostru. Ele se îmbină perfect cu partea de educație ecologică predată în mod practic, de către specialiști, în cadrul acțiunilor de împădurire” – a precizat Loredana Mihăilă, președinte Rotary Club Suceava Cetate.
Șeful Ocolului Silvic Putna, ing. Cătălin Lăzărescu, a explicat că „în fiecare an, în lunile martie-aprilie, se desfășoară una dintre activitățile importante ale silvicultorilor suceveni, cea privind regenerarea pădurilor, un proces esențial pentru continuitatea acestora și menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității. O componentă importantă și tradițională a activității Direcției Silvice Suceava din această perioadă o reprezintă susținerea acțiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conștiinței forestiere și a cultivării respectului pentru pădure. Astfel, au fost organizate acțiuni prilejuite de luna plantării arborilor la care au participat voluntari din toate mediile”.
La finalul activității participanții au avut ocazia să planteze ei înșiși puieți de molid în ghivecele pregătite și inscripționate cu numele fiecăruia. Puieții plantați astfel au fost dați în dar copiilor pentru a observa etapele de dezvoltare ale unui arbore și pentru a crește grija lor față de natură.
Ziua a fost încheiată alături de arhimandritul Dosoftei Dijmărescu, care le-a prezentat copiilor Mănăstirea Putna, precum și muzeul mănăstirii.