Patru lucrări de cercetare realizate de elevi din județ au fost prezentate în cadrul Concursului de comunicări științifice la disciplina biologie, pentru elevii din învățământul liceal, desfășurat la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava.
Cel mai apreciat proiect și cel care a fost distins cu premiul I (100 de puncte) a fost „InnoHealth”, realizată de elevul Florin Adrian Hănțăscu, profesor coordonator fiind Gabriela Grigoraș, de la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava.
Această lucrare va participa la etapa națională a concursului.
La baza acestei lucrări stă dorința de a concepe un produs pentru pacienți, produs bazat pe necesitățile acestora, găsirea de soluții pentru îmbunătățirea stării de bine a persoanelor care au nevoie de îngrijiri medicale.
Elevul a realizat un senzor util pentru identificarea umidității din scutecele adulților cu incontinență urinară.
Acest concept a rezultat din interacțiunea construirii senzorului cu programul de informatică ce permite identificarea situațiilor în care pacientul are nevoie de ajutor. Senzorul și programul informatic au fost realizate de către elev.
· Celelalte lucrări premiate
Lucrarea care a ocupat locul al II-lea, cu 98 de puncte, „Puterea vindecătoare a naturii” – îi aparține elevei Alexia Robu, profesor coordonator fiind Ramona Chitul, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava. Lucrarea a avut în vedere utilizarea uleiurilor esențiale extrase din plante, ca metode alternative în ameliorarea infecțiilor și în prevenirea apariției răcelilor.
Eleva a prezentat câteva modalități de obținere a unor creme care au la bază doar produse vegetale. De asemenea, a făcut câteva precizări utile: utilizarea pe termen scurt, deoarece produsele sunt perisabile, posibilitatea de a obține acasă aceste produse, fără utilizarea de aparatură complicată. A demonstrat eficacitatea uleiurilor esențiale pe o serie de culturi bacteriene colectate de la două persoane bolnave.
Lucrarea de pe locul III – „Identificarea speciilor de fitoplancton din lacul Pașcan, localitatea Moldovița” - cu 95 de puncte, a fost realizată de eleva Andreea Anamaria Jude, profesor coordonator fiind Alina Rădeanu, de la Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița.
În cadrul acestei lucrări eleva a prezentat informații referitoare la fitoplanctonul autotrof prezent în lacul Pașcan, încadrând sistematic speciile colectate. Eleva a prezentat modul de colectare a fitoplanctonului, modul de identificare a indivizilor, numărul de indivizi, dominanța indivizilor din speciile identificate.
La final, pe baza informațiilor obținute, lacul Pașcan poate fi încadrat în categoria celor cu grad mediu de poluare, datorită activităților omului.
Lucrarea „Clima și biodiversitatea”, cu 90 de puncte, mențiune, a fost realizată de elevii Ianis Mihai Chiriac și Peter Cristian Ștefură, profesorul coordonator fiind Camelia Macarie, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava.
Această lucrare a avut în vedere analiza pigmenților extrași din plante, utilizând laboratorul portabil digital We-Lab care poate transmite date către smartphone sau către tabletă, în vederea prelucrării acestora.
Elevii au utilizat acest tip de laborator portabil digital în vederea realizării activităților în aer liber, încurajați fiind de facilitatea obținerii de informații referitoare la mediu.
Comisia întrunită în vederea evaluării lucrărilor a fost alcătuită din: profesor Gabriel Matei, inspector școlar general adjunct IȘJ Suceava - președinte de comisie; profesor Carmen Cristina Sima, inspector școlar pentru biologie - președinte executiv; membri: profesor Gabriela Scutaru, director Centrul județean de Excelență Suceava; profesor Mariana Drumea - Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, profesor Camelia Alexandriuc - Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, profesor Elisabeta Gherasim - Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava; secretar - profesor Angelica Turculeț - Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.