Numărul cazurilor de scarlatină înregistrate în județul Suceava de la începutul acestui an a ajuns la 45. Directoarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a declarat joi că în primele 4 zile ale acestei luni au fost 11 noi cazuri de scarlatină, dar dispersate, nu în focare.
În acest context, DSP Suceava trimite scrisori de informare pentru părinții copiilor din colectivități despre apariția unor cazuri de scarlatină, în care sunt descrise simptomele și principalele măsuri care trebuie luate pentru prevenirea contaminării și a răspândirii bolii.
În scrisori se arată că deși scarlatina „este de obicei o boală ușoară”, trebuie să fie tratată cu antibiotic recomandat de către medic „pentru a reduce riscul de complicații și răspândirea bolii”.
Medicii de la DSP precizează că scarlatina debutează cu febră și gât roșu (angină), simptome care pot fi însoțite de dureri de cap, vărsături, frison și limbă zmeurie. La una, două zile de la debutul bolii apare o roșeață a pielii sub formă de pete roșii mici plate, care ulterior devin ușor proeminente, aspre la pipăit (senzație de șmirghel). „Deși obrajii ar putea avea un aspect îmbujorat, poate exista o paloare în jurul buzelor”, explică specialiștii.
Când copilul prezintă aceste simptome, DSP recomandă părinților să ia legătura cu medicul de familie cât mai curând posibil și să urmeze corect tratamentul recomandat.
Pentru a evita răspândirea bolii, copilul va reveni în colectivitate doar cu avizul medicului de familie.
Principala măsură de prevenire a acestei boli recomandată de DSP este spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun ori de câte ori este necesar.
DSP consideră focar atunci când apar cel puțin 3 cazuri de scarlatină care sunt raportate la interval de maximum 10 zile unul de celălalt și în care copiii s-au îmbolnăvit prin transmiterea bolii de la unul la altul.