În cadrul proiectului „Împreună pentru o școală incluzivă”, inițiat de Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava (CenRes), pe 29 martie 2024 au fost distribuite 15 kit-uri pentru mamă și copil pentru proaspetele mămici, dar și pentru femeile însărcinate, identificate în cătunul Țâmpoceni, comuna Păltinoasa, de specialiștii CenRes.
Activitatea de distribuire a kit-urilor pentru mamă și copil a avut ca scop atât sprijinirea mamelor, cât și a viitoarelor mămici, pentru perioada următoare de sarcină, dar și de creștere și îngrijire a copilului. Fiecare kit a cuprins: suzete, biberon, termometru, lapte praf, unguent și pudră pentru bebeluși, bavețică, capsule multivitamine pentru sarcină și alte produse de igienă maternală.
Reprezentanții CenRes au explicat că proiectul a căutat să acopere nevoia unor lucruri esențiale pentru sarcină, pentru creșterea și îngrijirea copilului, dar și pentru cea a mamei. La acest eveniment de distribuire a kit-urilor de la sfârșitul lunii martie, în cătunul Țâmpoceni, au fost prezente mamele și viitoarele mame, beneficiare ale kit-urilor menționate, mediatorul școlar, mediatorul sanitar, facilitatorul educațional, reprezentanți ai CenRes și Adina Cojocariu, asistent medical comunitar în comuna Păltinoasa.
Adina Cojocariu s-a implicat în discuțiile cu mamele din comunitate, a susținut și întărit mesajele transmise de organizatorii de la CenRes, subliniind importanța continuării studiilor în cazul mamelor tinere și nu numai, dar vorbind și despre creșterea copiilor și ceea ce implică acest lucru.
„Această inițiativă este un pas important în asigurarea unui start adecvat pentru creșterea copiilor și buna dezvoltare a acestora și reflectă angajamentul continuu al celor de la CenRes și al Asociației Institutul Bucovina față de educația și binele comunității. <Împreună pentru o școală incluzivă!> este proiect derulat de Centrul Regional de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Suceava (CenRes) și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.998 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021”, au transmis reprezentanții CenRes.
Prin proiectul „Împreună pentru o școală incluzivă”, spun inițiatorii, se urmărește abordarea problemelor de segregare școlară din cătunul Țâmpoceni și împuternicirea comunității pentru a se implica activ în procesul decizional pentru accesul la o educație incluzivă și de calitate a copiilor de etnie romă. Proiectul se desfășoară în perioada martie 2023 - aprilie 2024.
Dincolo de facilitarea accesului la educație pentru 40 de copii din comunitate prin intermediul activităților de tip școală după școală, echipa CenRes și-a propus informarea fetelor și femeilor tinere cu privire la planificarea familială și la creșterea copilului într-un mod cât mai sănătos.
Un aspect important al proiectului este împuternicirea comunității, dar mai ales împuternicirea femeilor, prin intermediul Grupului de Inițiativă Locală, GILSI, care deja a avut câteva inițiative benefice întregii comunități. Dintre acestea, putem aminti identificarea spațiului pentru activitățile de tip școală după școală și activitatea de ecologizare organizată în Țâmpoceni. Prin proiect, au fost angajați trei specialiști: un mediator școlar, un mediator sanitar și un facilitator educațional. Prin intermediul lor, reprezentanții CenRes țin legătura cu școala și comunitatea pentru a fi la curent cu situațiile de absenteism, dar și cu cele unde sunt probleme medicale sau de alt fel. „După identificarea nevoilor esențiale ale comunității din Țâmpoceni, proiectul oferă sprijinul și resursele necesare pentru a asigura un mediu adecvat pentru dezvoltarea și succesul acestora”, au completat inițiatorii proiectului.