Difuzarea muzicii ambientale la fântâna arteziană din fața Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava trebuie plătită. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că unitatea medicală a fost somată să plătească inclusiv în pandemia de Covid-19 pentru drepturile de autor, la Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR). Sumele nu sunt mari, sunt în jur de 2.000 de lei anual, dar surpriza a fost că în octombrie 2021, de exemplu, în plin val 4 pandemic, când toate spitalele din țară, inclusiv cel din Suceava, erau pline cu pacienți cu Covid-19 în stare gravă și nu se mai găseau locuri la Terapie Intensivă, spitalul a fost somat în două rânduri să plătească o factură de 571 de lei din taxa totală de 2.284,80 de lei.
În primul an de pandemie, în 2020, facturile pentru muzică au venit în lunile august, septembrie și noiembrie, asta deși ultima grijă a celor de la spital era muzica din sala de așteptare și de la fântână.
Aparținători aflați în vizită la rudele din spital întrebați dacă apreciază ca firească obligația unui spital de a plăti drepturi de autor pentru muzica ambientală au răspuns că nu, că o unitate medicală ar trebui să poată face acest lucru gratuit pentru pacienți și vizitatorii lor.
Managerul Alexandru Calancea a declarat că muzica ambientală este bine primită de pacienți și aparținători și afirmă că spitalul va plăti în continuare acest „abonament ca să fim în legalitate”, cu atât mai mult cu cât intenționează ca în perioada următoare să extindă zona de promenadă pentru pacienți și aparținători, cu alei atât în parcul „spitalului nou”, cât și al celui vechi. „Rămâne problema ciorilor și a porumbeilor, care ne fac mari probleme și din cauza cărora băncile nu sunt utilizabile”, a afirmat dr. Calancea.
După ce anul trecut la adresa spitalului a fost făcută o plângere penală din cauză că au fost îndepărtate cuiburile de ciori din copacii din parcul spitalului în perioada în care ieșeau puii din ou, managerul spune că nu mai riscă o astfel de acțiune. „Respectăm legea. Noi ne gândim la confortul pacienților, care pot să iasă cu aparținătorii în orele de vizită să se plimbe în curte. O dată la câteva zile luăm infirmierele și îngrijitoarele din secții și spălăm băncile, dar mă gândesc să acopăr băncile cu un acoperiș, cu o copertină astfel încât pacienții să aibă unde să stea fără grijă”, a spus dr. Calancea.
În cea mai mare parte a timpului, băncile din parcul „Spitalului Vechi” sunt acoperite de excrementele sutelor de ciori care și-au făcut cuib în copacii din curte.