Bolile inimii și ale aparatului circulator, cancerele și diabetul sunt bolile cu care au fost diagnosticați cei mai mulți suceveni în cursul anului trecut, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava.
Șefa instituției, Daniela Odeh, a declarat că în anul care a trecut cele mai multe cazuri noi de boli monitorizabile au fost de afecțiuni cardiace și circulatorii: 7.217 cazuri noi de boli hipertensive, 3.184 de cazuri noi de cardiopatie ischemică, 156 de cazuri de cord pulmonar cronic și 1.600 de cazuri noi de boli cerebrovasculare.
În județul Suceava sunt în evidență în total 89.916 suceveni cu boli hipertensive, 43.725 cu cardiopatie ischemică, 1.070 cu cord pulmonar cronic și 13.877 cu boli cerebrovasculare.
La nivel național datele statistice colectate de la medicii de familie arată că 1 din 4 persoane se aflau anul trecut în evidență cu o boală cardiovasculară. Bolile aparatului circulator au provocat cele mai multe decese – 131.268, adică 54% din numărul total de decese din 2023, dar în scădere față de anul 2022, când a fost 55,1%.
O parte dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare țin de vârstă și de factorii genetici, dar cea mai mare parte sunt legați de stilul de viață - fumatul, dieta necorespunzătoare, sedentarismul, obezitatea, ca urmare pot fi corectați.
Pe locul doi în statistica DSP referitoare la cazurile noi de boală diagnosticate în 2023 se plasează cancerele, care reprezintă a doua cauză majoră de mortalitate în țara noastră, cu 46.370 decese anul trecut la nivel național, adică 19,1% din total.
În județul Suceava s-au înregistrat 2.444 de cazuri noi de cancer, cele mai multe de cancer colorectal – 320 de cazuri noi diagnosticate, cancer bronhopulmonar – 273 de cazuri noi și 244 de cazuri noi de cancer de prostată. În ordine descrescătoare au mai fost diagnosticate cazuri noi de cancer de sân – 204 cazuri, stomac – 151, pancreas – 128, ficat – 115, vezică urinară și piele – câte 100 de cazuri noi, col uterin – 99 de cazuri. Numărul total de cazuri de cancer în județ este de 15.061.
A treia boală cu un număr mare de cazuri noi înregistrate anul trecut este diabetul – 2.165 de cazuri, dintre care 198 de cazuri insulino-dependente.
Coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava, dr. Claudiu Cobuz, medic-șef al secției Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice și lector la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul USV, declara în noiembrie anul trecut că la nivelul Centrului Antidiabetic Județean Suceava erau în evidență 37.397 de persoane cu diabet zaharat, dintre care 140 sunt copii. La sfârșitul anului trecut în evidențele DSP erau 37.618 de cazuri de diabet zaharat. La nivelul Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava activitatea se desfășoară în cadrul secției de Diabet zaharat, singura de profil din județ, unde se efectuează internări continue și de zi. De asemenea, există Cabinetul Ambulatoriu de diabet zaharat, care funcționează ca o structură centrală în cadrul unității județene de implementare a programului național de diabet zaharat.