A XV-a ediție a „Marșului pentru Viață” din județul Suceava a avut loc duminică după-amiază, de la ora 16:00, în toate cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în municipiile Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, evenimentul a fost organizat „cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic”, prin sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață.
În municipiul Suceava, „Marșul pentru viață” a avut ca punct de plecare Biserica Sfântul Dumitru și a fost precedat de „Marșul pentru viață pe biciclete” al tinerilor din ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși din Suceava), organizat în intervalul orar 14:00-16:00, de preotul Justinian Remus Cojocar. De la ora 16:00, credincioși creștin -ortodocși din toate parohiile din municipiul reședință de județ, majoritatea tineri, și-au împărțit pancarte, ecusoane și baloane albe și roșii și au plecat în marș pe traseul Biserica Sf. Dumitru – Catedrală – Centrul de Calcul- Universitate - Primărie – Prefectură – esplanada Casei de Cultură.
Consilierul eparhial prof. Cristi Gabriel Hurjui a declarat că la manifestare participă aproximativ 1.500 de persoane „pentru a sărbători viața și pe toate mamele creștine” și pentru a atrage atenția că „viața trebuie primită și prețuită”. Consilierul Hurjui a subliniat că mesajul marșului nu este împotriva întreruperilor de sarcină, ci unul pozitiv, pentru păstrarea sarcinii, „pentru susținerea vieții”, pentru a încuraja familiile, femeile să aducă pe lume copiii, oricât de greu ar crede la un anumit moment că le-ar fi. „Ne-am adunat aici pentru a da mărturie că viața este darul lui Dumnezeu. (...) Încercăm prin demersul nostru civic și bisericesc să încurajăm femeile și tinerele familii să creadă că bucuria de a fi mamă nu poate fi egalată și să primim cu bucurie darul lui Dumnezeu”, a afirmat consilierul eparhial prof. Cristi Gabriel Hurjui.
Aproximativ 1.500 de oameni au participat, astăzi, la „Marșul pentru Viață”, în municipiul Suceavahttps://t.co/bNYzU6p4yF pic.twitter.com/HfwfHtVjCy
— Monitorul de Suceava (@monitorulsv) March 24, 2024
După parcurgerea traseului menționat, „alaiul ProViață” s-a oprit pe esplanada Casei de Cultură, unde au avut loc câteva alocuțiuni, expuneri și ateliere cu tematică ProVita. Au fost invitați să le vorbească participanților consilierul Hurjui, doctorii Valeriu Gavrilovici, Cătălina Gavrilovici, Marian Crăciun și Mircea Pușcașu, preotul protoereu Dinu Budeanu și preotul Justinian Remus Cojocar, cunoscuți militanți pro-viață din perspectiva creștină. Tot pe esplanadă, organizatorii au oferit și un scurt program artistic, cu tineri din centrele de tineret Ecclesia și din ASCOR și grupul folk „D.O.R.” din Suceava, condus de Cristian Doboș.
Printre partenerii proiectului „Marșul pentru viață” din județ se numără parohiile din cuprinsul protopopiatelor, școlile arondate acestor parohii, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Suceava, Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni, Asociația Bucovina Profundă, Asociația ProVita – filiala Suceava, centrele de tineret Ecclesia, Asociația Anastasie Crimca, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Suceava, precum și alte instituții publice și private.
„<Marșul pentru viață>se desfășoară anual atât la nivel național, cât și internațional, urmărind conștientizarea stării de fapt a deplinei umanități, a copiilor nenăscuți și a nevoii de a le sprijini pe mamele aflate în criză de sarcină, pentru ca acestea să fie încurajate și ajutate să-și poată naște copiii în siguranță. <Marșul pentru viață>semnalează o problemă majoră din societatea actuală, aceea a egalității de șanse a femeilor însărcinate, aflate în diferite situații dificile, dar și aceea a egalității de șanse a copiilor nenăscuți”, au menționat organizatorii.