Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 65 (8594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă după ce o vacă dintr-o gospodărie din apropiere de frontieră a fost confirmată cu rabie

Marţi, 19 Martie 2024 (15:12:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou caz de rabie a fost confirmat în urma probelor recoltate de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, la o bovină crescută într-o gospodărie din Vicovu de Sus, la limita cu Bilca, într-o zonă apropiată de frontiera cu Ucraina.

Una din vacile din gospodărie a dat brusc semne de nervozitate extremă, iar proprietarul a avut inspirația de a anunța imediat medicul veterinar. S-au constatat în scurt timp semnele clinice ale rabiei (turbare), existența virusului fiind confirmată ulterior și prin probe de laborator.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că un astfel de caz apărut în apropiere de frontieră nu pare întâmplător, având în vedere datele care arată circulația virusului dinspre țara vecină.

”Din păcate, oamenii din zonă ne-au semnalat și prezența vulpilor, dar și a unui număr mare de câini fără stăpân, care circulă și pot răspândi ușor acest virus deosebit de periculos, care poate fi letal și pentru om. Din păcate, problema gestionării câinilor fără stăpân este nerezolvată și în acea zonă a județului”, a declarat doctorul Voloșeniuc.  

Imediat, cei patru oameni care au fost contacți direcți cu bovina bolnavă au fost vaccinați antirabic.

La fel s-a făcut și cu toate animalele din gospodărie.

După cum se știe în mediul specialiștilor veterinari, atunci când rabia ajunge la bovină se poate vorbi deja de ”fundul sacului” virusului.

 Pe de o parte este bine pentru că virusul nu poate pleca ușor mai departe de la bovină, dar pe de altă parte asta arată că au fost și alte animale bolnave și purtătoare, respectiv vulpi sau câini fără stăpân.

Imediat după confirmarea rabiei, DSVSA Suceava a implementat un plan de măsuri, care cuprinde, pe lângă vaccinările de urgență,  efectuarea unei evaluări a câinilor fără stăpân din zona Vicovu de Sus – Bilca și reducerea numărului acestora, recenzarea întregului efectiv de câini și pisici, interzicerea organizării de târguri de animale până la închiderea focarului, respectiv vaccinarea de necesitate a întregului efectiv de animale de pe raza localităților Vicovu de Sus și Bilca, cu sancționarea proprietarilor care vor refuza vaccinarea.

 

·       Propunere de creare a unui cordon de vaccinare antirabică în localitățile județului aflate aproape de frontiera cu Ucraina

 

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a subliniat că se va continua ancheta cu privire la posibila migrație a virusului dinspre Ucraina, condiții în care se va propune crearea unui cordon de vaccinare antirabică a întregului efectiv de animale din localitățile județului nostru aflate aproape de frontiera cu țara vecină aflată în război.

Sucevenii, crescătorii de animale, sunt rugați să își vaccineze antirabic benevol animalele (în special câini și pisici) și să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă la acestea un comportament anormal, respectiv agresivitate, simptome nervoase, salivație în exces sau, în fazele avansate, deja paralizie.
Rabia este o infecție virală, care atacă atât creierul, cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini, cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni. Este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero.

Este suficientă o microleziune pe pielea persoanei care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui turnat pentru ca boala să se transmită”, avertizează doctorul Voloșeniuc. 
Orice suspiciuni privind animale care pot avea rabie trebuie raportate la dispeceratul non-stop al DSVSA Suceava - 0230-522848.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alertă după ce o vacă dintr-o gospodărie din apropiere de frontieră a fost confirmată cu rabie.
 Vizualizări articol: 734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Alertă după ce o vacă dintr-o gospodărie din apropiere de frontieră a fost confirmată cu rabie4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei