Accesul pacienților cu cancer la un medic oncolog în județul Suceava a devenit extrem de dificil, în condițiile în care numărul celor care suferă de această boală este în creștere. În județ sunt în evidențele medicale 15.061 de pacienți cu cancer și doar patru medici oncologi activi, conform datelor furnizate de directoarea Direcției de Sănătate Publică, Daniela Odeh. Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava are un singur medic oncolog în secția de profil, dr. Doina Ganea Motan, iar în ambulatoriul de specialitate un medic cu normă întreagă, dr. Silvia Ginghină, și un medic cu jumătate de normă, dr. Doina Ganea Motan. Spitalele municipale din Rădăuți și Fălticeni au câte un singur medic oncolog. Singurul oncolog de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc este în concediu fără plată, iar trei doctorițe de la Oncologia spitalului din Suceava sunt în concediu de creștere a copilului.
Managerul Spitalului Clinic de Urgență din Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că „anul 2024 este greu de gestionat”, mai ales că „toți pacienții oncologici care erau cu dosarele pe la Cluj, Iași etc. cu radioterapie se întorc la Suceava, incidența cancerului este în creștere rapidă și, totodată, cresc cazurile rezolvate la Suceava, după ce am trimis chirurgi generaliști să se specializeze în chirurgie oncologică”.
„Am vorbit în toate centrele universitare, am avut discuții și cu rezidenți de anul IV, este cineva care dorește să se detașeze pe câteva stagii la noi, mai așteptăm doritori”, a afirmat dr. Calancea, care a precizat că medicii rezidenți din anul IV nu pot profesa independent, oricum ar trebui să lucreze alături de un medic coordonator.
Singurul medic din secția Oncologie, dr. Elena Ganea Motan, face apel la înțelegerea pacienților și aparținătorilor față de situația dată. Ea a arătat că în ambulatoriu doctorița Ginghină consultă zilnic 40-50 de pacienți, iar ea, alți 30-40 de pacienți, în condițiile în care un medic cu jumătate de normă ar trebui să vadă 10-11 pacienți pe zi. La pacienții din ambulatoriu se adaugă și cei care trebuie internați. Luni, de exemplu, la Oncologie au fost 36 de internări.
„Rugăm populația să fie înțelegătoare și răbdătoare, ca să putem face față. Rezolvăm toți pacienții, dar cu răbdare și înțelegere reciprocă, fără presiune. În atmosferă de înțelegere suntem mult mai eficienți”, a declarat dr. Ganea Motan.