Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 59 (8588)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

10 chirurgi ortopezi din Spitalul Clinic Suceava operează zilnic pe bandă rulantă pentru a repara traumatismele din accidente și pacienții cronici

Marţi, 12 Martie 2024 (17:27:28)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chirurgii din secția Ortopedie a Spitalului Clinic de Urgență Suceava abia mai fac față numeroaselor cazuri de politraumatisme în urma accidentelor și a afecțiunilor în creștere la nivelul sistemului osos. Medicul-șef al secției, dr. Răzvan Bandac, invitat la matinalul „Prima oră” la televiziunea Intermedia, a declarat că pe lângă numărul foarte mare de traumatisme rezultate din accidente, județul Suceava fiind din păcate pe primul loc la accidente rutiere la nivel național, cei 10 chirurgi ortopezi din secție operează zilnic și montează 12-14 proteze de șold  și de genunchi săptămânal pacienților cu boli degenerative la nivel osos și articular. „Este enorm, nu cred că mai există un spital în Moldova care să facă așa ceva. Sunt cazuri de o complexitate deosebită, care implică echipe multidisciplinare pentru ca pacienții să poată fi recuperați, mai ales că marea majoritate sunt tineri, la care reintegrarea profesională și funcțională trebuie să se facă rapid. Pacienții cronici accesează constant serviciile ortopedice, noi avem două săli de intervenție, una pentru traumă și una pentru cronici, să mulțumim pe toată lumea, dar nu este simplu. Nu ne plângem, pentru că așa putem să-i ajutăm pe acești oameni, dar problema ar trebui rezolvată pe plan regional, adică și spitalele mici să facă mai mult, să progreseze în domeniul endoprotezărilor”, a declarat dr. Bandac. 

Potrivit doctorului Bandac, de la începutul acestui an el și colegii săi au montat deja 88 de proteze, din care 30 de proteze totale de șold, 34  de proteze totale de genunchi, 20 de proteze bipolare și 4 proteze Austin Moore la hemiartroplastii de șold (înlocuire parțială a șoldului). În 2023 numărul total de proteze montate în spital a fost de 458, din care 200 au fost proteze totale de șold, 141, proteze totale de genunchi, 4 - proteze de revizie, 84 - proteze bipolare și 29, proteze Austin Moore la hemiartroplastii de șold. Lista de așteptare este lungă, de ordinul a câteva sute de oameni și în fiecare săptămână se adaugă încă 20-30 de pacienți, deși ritmul de protezare a ajuns la 14 proteze săptămânal și cel puțin în încă două spitale, la Rădăuți și Fălticeni, ortopezii au început să facă această intervenție. La pacienții cronici se lucrează în „program maraton”, o echipă de doi doctori operează continuu, de luni până vineri, de la 8.00 la 15.00.

·        Factori care contribuie la creșterea numărului de pacienți protezați

 

Creșterea numărului de pacienți cronici care au nevoie de protezare este explicată de dr. Bandac printr-un cumul de factori. Pe de o parte, în spitalele din județele din jur nu se mai fac decât limitat protezări, pacienții află că ortopezii de la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava fac aceste intervenții complexe și atunci vin aici. Pe de altă parte, pacienții se prezintă când deja boala este în stadii grave, avansate, în care nu se mai pot face tratamente conservatorii. De asemenea, lipsa  profilaxiei bolilor cronice degenerative, precum coxartroza sau gonartroza, contribuie la creșterea numărului de pacienți. „Stilul de viață distructiv, cu ore întregi de stat în picioare, greutatea foarte mare, mersul pe teren accidentat, suprasarcina duc la distrugerea articulațiilor. Pacienții vin când organismul se decompensează, când nu mai face față acestui stres la care este supus zilnic. Obezitatea este în floare în România, modificările degenerative avansate apar la vârste din ce în ce mai tinere. Asistăm la o ascensiune a necrozei aseptice de cap femural, o boală invalidantă, la pacienții tineri, până în 40-45 de ani. Am avut o pacientă de 29 de ani care a avut nevoie de protezare la ambele șolduri. Și atunci ești pus în situația să le rezolvi, ca să poți să-i reintegrezi socio-profesional”, a arătat dr. Bandac.

Totodată, șeful secției Ortopedie din Spitalul Clinic Suceava a precizat că protezele cu care se lucrează sunt de foarte bună calitate, având o durată de viață de 25 de ani cele de șold și de circa 10 ani cele de genunchi, diferența fiind dată de gradul de uzură mai ridicat la care sunt supuse protezele care înlocuiesc mobila articulație a genunchiului. Un lucru la fel de important este începerea rapidă a recuperării post-operatorii, chiar de a doua zi după intervenție, cu echipa de kinetoterapeuți din secție, cu posibilitatea de recuperare aproape integrală în 45 de zile.

În ciuda acestor progrese în ceea ce privește protezarea, dr. Răzvan Bandac afirmă că nu intervenția chirurgicală este prima opțiune: „Când vine un pacient la mine, indiferent dacă are un stadiu mediu sau avansat, nu îi spun din prima de operație. Schimbarea articulației este ultima soluție, este soluția radicală ultimă, niciodată prima. Singura excepție este șoldul deoarece coxartroza nu-ți permite tratamente conservatorii”.

Un alt factor care contribuie la creșterea numărului de pacienți la Ortopedie este faptul că secția este acreditată din decembrie 2015 pentru transplant de tendon și os și a început să facă acest tip de intervenții din 2016. „Facem în mod regulat recoltări de capete femurale, suntem cam singurii din Moldova care o fac. Le prelucrăm și le trimitem la banca de os Colentina la București. (...) Acolo se congelează la minus 80 de grade Celsius și oricând avem nevoie putem primi os pentru transplant. Aceste transplante de os îți permit să faci intervenții de mare amploare. Pacienții cu proteze vor ajunge la revizii. (...) Când faci revizia și scoți proteza automat sacrifici os și dacă nu ai o grefă de os nu poți să faci în condiții optime revizia. Asta înseamnă deja o operație de top”, a precizat medicul. Dr. Bandac a mai spus că la momentul în care spitalul a devenit spital clinic cadrele medicale erau deja formate pentru a fi cadre universitare. „Acesta ce este un mare avantaj atât pentru spital, cât și pentru universitate, pentru că sunt specialiști deja antrenați și care au spirit practic”, consideră dr. Răzvan Bandac.

Cheltuielile pentru intervențiile complexe efectuate de chirurgii ortopezi sunt acoperite atât prin patru programe naționale în care spitalul a fost acceptat, dar și din bugetul unității medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 10 chirurgi ortopezi din Spitalul Clinic Suceava operează zilnic pe bandă rulantă pentru a repara traumatismele din accidente și pacienții cronici.
 Vizualizări articol: 1092 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
10 chirurgi ortopezi din Spitalul Clinic Suceava operează zilnic pe bandă rulantă pentru a repara traumatismele din accidente și pacienții cronici5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei