Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 11 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 58 (8587)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O nouă ediție a manifestării ”Omul și cartea” va avea loc miercuri, la Biblioteca Universității ”Ștefan cel Mare”

Luni, 11 Martie 2024 (16:20:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Lectură cu Publicaţii Economice şi Inginereşti a Bibliotecii din Corpul  E al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava va găzdui miercuri, 13 martie, începând cu ora 12.00, cea de-a XVII-a ediţie a manifestării Omul şi Cartea. Invitatul acestei ediţii vine în acest an de la Cernăuți. Este vorba de conf. univ. dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, un simbol al culturii şi spiritualităţii româneşti și un promotor înflăcărat şi neobosit al limbii române şi al valorilor identitare româneşti. Printre invitații evenimentului se numără colegi şi prieteni ai invitatei, membri ai familiei, precum și studenţi de la cele două universităţi-surori din Cernăuţi şi Suceava. Printre cei care vor lua cuvântul vor fi prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prof. univ. dr. Ştefan Purici, lector univ. dr. Marin Gherman, dr. Gabriel Cărăbuş, dr. Alis Niculică şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Regiunea Cernăuţi, între care Maria Toacă, Carolina Jitaru şi Elena Nandriş.

Alexandrina Cernov este conferențiar universitar la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, Ucraina (1971-2002), membru fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, fost expert al proiectului comun de cercetare a situației minorităților naționale în Ucraina al Împuternicitului Radei Supreme în problemele drepturilor omului și al Comisariatului general al OSCE în problemele minorităților naționale și membru de onoare al Academiei Române din anul 1991. S-a născut la 24 noiembrie 1943 în orașul Hotin și a urmat studiile liceale la Liceul nr. 32 din București, finalizând apoi studiile superioare la Universitatea din București în 1961. A absolvit apoi cursurile Facultății de Filologie a Universității Naționale din Cernăuți (1962-1966), iar în anul 1989, la Chișinău, în Republica Moldova, a susținut teza de doctorat cu titlul ”Lingvostilistica comparată (româno-rusă) a limbajului poetic”.

 

·        Alexandrina Cernov, un adevărat simbol al românismului în Ucraina

 

Domeniile științifice de interes ale Alexandrinei Cernov sunt istoria și cultura Bucovinei, limba română și statutul ei, problemele actuale ale comunității românilor din nordul Bucovinei, sociologia, istoria literaturii române, stilistica limbii române, poetica comparată. În calitate de reputat specialist și cercetător se implică activ în promovarea culturii și învățământului în limba română în spațiul ucrainean, fiind autoare a nouă manuale școlare de limba și literatura română destinate școlilor românești din Ucraina, dintre care amintim: Pagini alese din literatura română și universală (2008), Literatura română și universală, manual pentru clasa a VIII-a(2008)șiLiteratura română și universală, manualpentru clasa a IX-a (2009).

Alexandrina Cernov desfășoară o intensă activitate științifică, didactică și publicistică, semnând studii de literatură comparată, printre care: Nușici și Caragiale. Studiu comparativ tipologic(1964); Studiu comparativ al baladelor românești și ucrainene despre cotropirea turcilor și tătarilor (1966); Caracteristicele istorico-comparative ale prozodiilor ruse și române (1980); Ion Druţă și Anton Pavlovici Cehov (1982). Ea s-a remarcat și printr-o laborioasă activitate în domeniul traducerilor, având traduceri din poezia lui M. Eminescu în limba ucraineană și fiind coautoarea Gramaticii comparative româno-ruse. Alexandrina Cernov este autor și coautor la volume precum”Cernăuți, 1408 – 2008”, ”Drama românilor din regiunea Cernăuți: masacre, deportări, foamete în 1940-1941, 1944-1947”, ”Destinul bisericii românești din nordul Bucovinei în perioada sovietică: credință, limbă, identitate”, ”Fântâna Albă. Golgota neamului”, ”Refugiul. 1940-1945”. A publicat numeroase studii de o mare valoare sociolingvistică în revista „Glasul Bucovinei”, în care prezintă situația românilor din Ucraina, Problemele naționale ale românilor din regiunea Cernăuți, Învățământul în limba română în Ucraina: condiții, probleme și perspective, Problemele și specificul predării limbii și literaturii române în școlile din Ucraina: concepții și legi, programe și manuale.

Personalitate a vieții culturale și cercetătoare științifică pasionată și dinamică, Alexandrina Cernov a organizat și participat la numeroase congrese, conferințe, simpozioane, colocvii, școli de vară, fiind membru fondator și director executiv al Editurii „Alexandru cel Bun” și redactor-șef la revista trimestrială de istorie și cultură „Glasul Bucovinei”.

Prin implicarea sa activă și excepțională în viața și problemele etnicilor români din Ucraina, Alexandrina Cernov a devenit un adevărat simbol al românismului, asigurând, printr-o muncă și dăruire exemplare, supraviețuirea mai multor instituții culturale ale românilor din partea de Nord a Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă ediție a manifestării ”Omul și cartea” va avea loc miercuri, la Biblioteca Universității ”Ștefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O nouă ediție a manifestării ”Omul și cartea” va avea loc miercuri, la Biblioteca Universității ”Ștefan cel Mare”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei