Sucevenii care suferă de boli pentru care nu există tratament în România pot primi sprijin din partea statului pentru a face în străinătate tratamentul de care au nevoie. Procedura de obținere a aprobării pentru efectuarea tratamentului medical în străinătate trebuie inițiată de Direcția de Sănătate Publică Suceava, dar numai după ce pacientul a parcurs și epuizat toate nivelurile de asistență medicală din țară și există recomandarea medicului specialist de ultim nivel că pacientul are nevoie de un tratament care nu poate fi efectuat în România.
Directoarea DSP Suceava, Daniela Odeh, a declarat luni că de la începutul acestui an s-au decontat aproape 100.000 de euro pentru patru pacienți care au cerut ajutor. Unul dintre pacienți este un adolescent în vârstă de 16 ani, diagnosticat cu angiofibrom nazofaringian, operat parțial, care a făcut terapie la Centrul de terapie cu protoni din Germania de Vest, din Essen, pentru care statul român a decontat 39.000 de euro tratamentul și 823 de euro pentru transport.
Un alt copil, în vârstă de 10 ani, diagnosticat cu paralizie cerebrală spastică, bilaterală – diplegie spastică prin factori perinatali, a avut nevoie de o procedură chirurgicală minimum invazivă de eliberarea percutanată a mușchilor/tendoanelor (tip PERCS) efectuată la Institutul Paley, din Polonia. Familia a făcut cerere de susținere financiară a tratamentului în 2023, care a fost aprobată în 2024: 11.015 euro pentru intervenția chirurgicală și 2.200 de lei pentru transport.
Un al treilea pacient sucevean căruia i-a fost aprobată solicitarea în acest an are vârsta de 70 de ani, cu diagnosticul de formațiune tumorală coroidiană și dezlipire de retină. Acesta a făcut terapie prin iradiere cu fascicul de protoni în anul 2021 și trebuia să meargă la controlul medical periodic, pentru care avea nevoie de 670 de franci elvețieni. I s-a decontat și suma de 3.700 lei pentru transport.
Cea mai mare finanțare din acest an a fost acordată pentru un copil în vârstă de 1 an, cu atrezie a căilor biliare și ciroză biliară, care a avut nevoie de o suplimentare de 40.171 de euro pentru un transplant hepatic din anul 2023.
În perioada care a trecut de la începutul anului 2024 la DSP Suceava au fost înregistrate două solicitări de finanțare pentru tratament în străinătate, pentru adolescentul de 16 ani cu angiofibrom nazofaringian și pentru un copil în vârstă de 3 ani, diagnosticat inițial cu astrocitom pilocitic grad 3 de fosă posterioară, operat, cu recomandare de protonterapie, al cărui dosar a fost temporizat momentan deoarece a fost infirmat diagnosticul.
Pentru control medical mai este înregistrat un dosar, al unui pacient care a beneficiat de transplant bipulmonar în anul 2020, la Centrul Papa Giovanni, la Bergamo, în Italia.
Anul trecut au fost trei solicitări: pentru copilul cu atrezia căilor biliare și ciroză biliară, care a avut nevoie de 126.000 euro pentru transplant hepatic și 1.986 de lei pentru transport; pentru un copil de 3 ani, cu retinoblastom bilateral, operat la un ochi și care a avut nevoie de 69.067 euro pentru protonoterapie și 12.561 de lei pentru transport și cazare; pentru un tânăr în vârstă de 23 de ani, care trebuia să meargă la control după hadronoterapie efectuată în Italia în perioada 13 noiembrie 2018 – 7 ianuarie 2019, după o tumoră la nivelul creierului (cordom de clivus cu invazie de cisternă prepontină și cavum) operată în 2018.
O a patra aprobare de finanțare a fost pentru pacientul în vârstă de 70 de ani cu tumoră coroidiană și dezlipire de retină, care trebuia să meargă la control și căruia i s-au decontat 3.100 de franci elvețieni pentru controlul medical periodic și 16.313 lei pentru transport și cazare.
· Documentele necesare pentru dosarul de tratament medical în străinătate
Directoarea DSP Daniela Odeh a explicat că dosarul de tratament medical în străinătate trebuie să cuprindă următoarele documente: cerere din partea bolnavului sau aparținătorului; documentele medicale ale bolnavului (copie de pe fișa pacientului, bilet de ieșire din spital, analize, recomandarea medicului curant pentru tratament în străinătate etc.); declarația de consimțământ cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal; procesul verbal pentru trimitere la tratament medical în străinătate completat de comisia de specialitate teritorială (formularul se ridică de la DSP); propunerile comisiei teritoriale de specialitate cuprinzând cel puțin 3 clinici unde bolnavul poate efectua tratamentul recomandat, furnizând și datele de contact ale acestora: adresa, telefon, fax; corespondența cu clinica din străinătate (care se efectuează la nivelul DSP), în care să se precizeze: acceptul clinicii, costul estimativ al tratamentului, modalitatea de plată, numărul de cont al clinicii; declarația pacientului că este informat asupra procedurilor medicale și a riscurilor ce pot apărea; adresa de înaintare a DSP Suceava către Ministerul Sănătății în vederea aprobării finanțării tratamentului; angajamentul scris al bolnavului sau aparținătorului acestuia că în termen de 3 zile de la întoarcerea în ţară va prezenta Direcției de Sănătate Publică Suceava documentele justificative privind utilizarea sumei aprobate pentru tratamentul în străinătate.
Dosarul complet se trimite de către Direcția de Sănătate Publică Suceava la Ministerul Sănătății prin curierul direcției sau prin poștă.
Documentele se depun la DSP de către pacient sau de către aparținător (soț/soție, rudă de gradul IV sau reprezentant legal).
Daniela Odeh a precizat că județul Suceava este arondat comisiilor teritoriale din Iași, iar datele de contact ale acestora se pot afla de la DSP Suceava. Persoana de contact din cadrul DSP Suceava este Anca Andrișan Anca, telefon 0230/514557, interior 109, email programe@dspsv.ro.
Trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate se aprobă de Ministerul Sănătăţii numai pentru afecţiunile care nu pot fi tratate în ţară, pe baza documentaţiei întocmite de DSP. De asemenea, pot beneficia de finanţarea tratamentului în străinătate şi bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană şi care prezintă şi patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenţiei în centrele acreditate din România.
Trimiterea la tratament în străinătate se face pentru bolnavii înscrişi pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenţei medicale, respectiv asistenţa medicală primară de specialitate, şi care au fost spitalizaţi în unităţi sanitare care oferă servicii medicale de înaltă calitate profesională şi tehnică, dar a căror sănătate nu a fost restabilită. Fac excepţie sugarii cu vârsta 0 - 1 an pentru care se poate întocmi dosarul imediat după diagnosticarea afecţiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar, fără a mai fi necesară parcurgerea tuturor acestor etape.