Agenția pentru Protecția Mediului Suceava informează cetățenii și autoritățile administrației publice locale, de la nivelul județului, despre necesitatea combaterii plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia – iarba pârloagelor, având în vedere faptul că primăvara sunt posibile cele mai eficiente lucrări de îndepărtare/extragere a acestei plante puternic alergene.
La nivelul județului Suceava unitățile administrativ-teritoriale au fost notificate cu privire la obligațiile legale care le revin pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia.
„De asemenea, le reamintim și administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole că, în conformitate cu legislația actuală, au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia. Aceste acțiuni sunt necesare din cauza răspândirii tot mai mari a ambroziei, precum și a sesizărilor din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă”, a precizat directorul executiv al APM Suceava, Maria Mădălina Siminiuc.
Ambrozia este o plantă care se găsește adesea pe marginea drumurilor, pe câmpuri, în parcuri, în culturi de cereale și de floarea soarelui, în spațiile urbane periferice, în curți etc. Este o plantă anuală, perenă, care crește spontan și care are nevoie de multă lumină solară. Polenizarea acestei plante începe în august și durează până la mijlocul toamnei (lunile august și septembrie sunt cele în care se înregistrează cele mai mari concentrații de polen de ambrozie în aer). O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la peste 30000 de semințe. Grăunciorii de polen ai ambroziei pot provoca alergii sezoniere la persoanele alergice.
Există două acte normative care trebuie respectate şi aplicate: Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia şi H.G. nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
Mai multe informații referitoare la ambrozie puteți găsi pe site-ul http://apmsv.anpm.ro, la secțiunea Biodiversitate, cât și pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – http://www.mmediu.ro/articol/informatii-despre-ambrozie/2854.