Peste 250 de participanți au participat joi, 29 februarie 2024, la cea de-a XIII-a ediție aConcursului judeţean „Sărbătoarea Limbii Materne”, desfășurat la Bălcăuți. Competiția s-a desfășurat pe patru secțiuni. Jurizarea lucrărilor de la primele două secțiuni, power-point și creație literară, a fost făcută în prealabil de prof. Dascaliuc Lidia și prof. Cîrstean Narcisa.
Secțiunea Prezentarea costumului popular a fost jurizată de prof. Loredana Ceică, inspector școlar pentru arte, prof. Cristina Chideșa și Brândușa Peslari, directorul Casei de Cultură din Milișăuți, iar secțiunea Moment artistic a fost jurizată de specialiști în domeniu: prof. Zirca Ianoș și artistul Sorin Ursan.
Prof. Ilie Sauciuc, inspector școlar pentru minoritatea ucraineană și președinte al Filialei UUR Suceava, a divulgat chiar de la început surpriza ce-i așteaptă pe câștigătorii concursului, adică premiile în bani oferite de UUR: 300 de lei premiul I, 200 de lei premiul al II-lea, 100 de lei premiul al III-lea, 50 de lei pentru mențiune și a mulțumit conducerii organizației, deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi, pentru sprijinul constant oferit învățământului în limba maternă ucraineană. Primarul comunei Bălcăuți, Vasile Șoiman, a apreciat efortul echipei de organizatori și a felicitat toți concurenții pentru curajul de a se înscrie în concurs, urându-le mult succes. Viceprimarul Iulian Chideșa a îndemnat elevii să învețe limba maternă ucraineană, „o limbă atât de frumoasă și melodioasă care nu poate decât să contribuie la îmbogățirea culturală a fiecăruia”. Prof. Loredana Ceică, inspector școlar pentru arte, s-a arătat impresionată de diversitatea și frumusețea portului popular specific zonei. Directorul Școlii Gimnaziale Bălcăuți, prof. Mihaela Pintrijel, a subliniat importanța promovării tradițiilor locale și a limbii materne.
Spectacolul a început într-o notă tristă, cu un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina, având în vedere că pe 24 februarie s-au împlinit doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Elevele Maria Coutun și Sadovec Denisa, de la Școala Gimnazială Bălcăuți, au pus în scenă, sub îndrumarea prof. Lăcrămioara Grigoriciuc, opera „Doi fii” de Marko Vovciok.
Gazda spectacolului a fost prof. Petru Șoiman, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului. Copiii s-au dovedit a fi foarte buni actori, interpreți talentați și instrumentiști iscusiți, ducând actul artistic pe cele mai înalte culmi.
„Scopul concursului a fost de a atrage tinerii aparţinând minorităţii ucrainene în activităţi comune, menite să promoveze afirmarea identităţii culturale și etnice. Inițiatoarele acestei competiții, prof. Anca Știubianu și prof. Lăcrămioara Grigorciuc, au avut în vedere valorificarea creaţiilor literare și a folclorului ce aparține patrimoniului cultural ucrainean”, a transmis profesoara Delia Martineac. Competiția a fost organizată de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Filiala Suceava, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava și Primăria Bălcăuți.