Un polițist de frontieră care a provocat un accident mortal pe raza comunei Zvoriștea a scăpat de pușcărie în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului. Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de parchet și părțile nemulțumite și a admis că vina pentru accident aparține 100% lui Ionel Ovidiu Marian. Conform sentinței finale pronunțate în cursul zilei de joi, inculpatul a fost achitat pentru conducere sub influența alcoolului și condamnat la 2 ani de închisoare pentru ucidere din culpă, pedeapsa fiind suspendată condiționat pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 6 luni.
Cheia în acest proces a fost alcoolemia polițistului de frontieră, care era la limita dintre penal și contravențional.
Accidentul cu final tragic s-a produs pe 8 februarie 2019, pe DN 29A, Dorohoi-Suceava, pe raza comunei Zvoriștea. Era ora 6.45 dimineață când polițistul de frontieră, încadrat la Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Botoșani, se deplasa la volanul unui Peugeot.
”În timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, pe direcția Suceava-Dorohoi, în dreptul localității Zvoriștea, inculpatul a pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism, care circula din sens invers, fiind condus de către o persoană de sex masculin, în urma impactului aceasta din urmă suferind leziuni care, ulterior, în jurul orei 8.30, au condus la deces”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată al procurorilor suceveni.
Bărbatul care conducea cealaltă mașină și care a murit în accident avea 62 de ani și era din Cândești - Botoșani.
Urmașii decedatului au încheiat un acord cu partea responsabilă civilmente în octombrie 2019 și nu au mai avut pretenții în cadrul procesului penal.
În cazul tânărului polițist în vârstă de 24 de ani etilotestul a indicat inițial o concentrație de 0,23 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Ulterior, probele de sânge au indicat valoarea de 0,89 g/l alcool pur în sânge. Această valoare este peste limita de 0,80 g/l care se încadrează la faptă penală. După cum se observă, gradul de alcoolemie a fost la limită și probabil că pe parcursul procesului s-a făcut și o contraexpertiză.