Un medic inspector igienist în vârstă de 34 de ani, de la serviciul Control în sănătate publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, a fost concediat, din 27 februarie a.c., după ce a fost condamnat pentru că s-a urcat la volan beat și cu permisul suspendat. Tânărul medic lucra la DSP Suceava din anul 2019, după finalizarea rezidențiatului. În decembrie 2019 a fost reclamat de un medic stomatolog pentru comportament neadecvat, în sensul că un control a durat prea mult. Comisia de Disciplină din cadrul DSP l-a sancționat pentru asta la începutul anului 2020 cu mustrare scrisă, sancțiune radiată după 6 luni, conform legii.
Într-o noapte din septembrie 2021 poliția a fost sesizată prin 112 că în zona centrală a Sucevei o mașină circulă „unduit”, iar polițiștii veniți la fața locului au găsit autoturismul cu avarii în partea din față, iar șoferul, tânărul medic de la DSP, abia se ținea pe picioare. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest și a rezultat o valoare de 1,03 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Polițiștii au verificat și baza de date, ocazie cu care au constatat că medicul avea permisul de conducere reținut și dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat în perioada 8 septembrie – 12 decembrie 2021. Dus la spital pentru a-i fi prelevate probe de sânge, medicul a refuzat prelevarea și a devenit agresiv verbal și fizic, motiv pentru care a fost încătușat. Ulterior, s-a decis să fie consultat psihiatric și a fost trimis și internat la secția de Psihiatrie Burdujeni.
Medicul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, refuzul prelevării de mostre biologice de sânge și conducerea unui vehicul având permisul de conducere suspendat.
În martie anul trecut, medicul a fost condamnat la 1 an și 3 luni închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Câteva luni mai târziu, în iulie 2023, instanța a dispus ca cele 60 de zile de muncă să fie executate în cadrul Primăriei Suceava sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Suceava.
Directoarea DSP, Daniela Odeh, a declarat că a aflat despre condamnarea medicului inspector în luna noiembrie a anului trecut, după ce colege din instituție i-au sugerat conducerii să verifice portalul Judecătoriei Suceava.
„El nu a adus hotărârea judecătorească. Am solicitat să prezinte hotărârea judecătorească și am cerut punctul de vedere al serviciului juridic. Concluzia acestuia a fost că infracțiunea s-a petrecut în afara serviciului și cu autoturismul propriu și că nu este incompatibil cu funcția”, a afirmat Daniela Odeh.
Medicul respectiv a fost mutat la serviciul de statistică, rămânând fără atribuții de control.
În februarie 2024, ziarul Monitorul de Suceava a solicitat informații despre acest caz, moment în care directoarea Daniela Odeh a cerut serviciului Juridic reanalizarea situației. „Acum punctul lor de vedere a fost că pedeapsa privativă de libertate, indiferent de individualizare, duce la încetarea raporturilor de serviciu, astfel că miercuri, 21 februarie, am dat dispoziție în acest sens, cu termen de 5 zile”, a declarat Daniela Odeh. Aceasta a precizat că dacă medicul ar fi făcut parte din rândul personalului contractual și ar fi fost funcționar public, chiar dacă este medic, nu s-ar fi impus aceeași sancțiune. De asemenea, șefa DSP a subliniat că medicul nu a avut nici o altă abatere în afara celor menționate, că nu este o persoană conflictuală, nu are probleme cu alcoolul sau de comportament și nu a refuzat niciodată o sarcină de serviciu
Marți, 27 februarie a.c., a fost ultima zi de lucru a medicului la DSP Suceava.