Ministerul Educației cere școlilor să analizeze rezultatele simulărilor de la evaluarea națională, iar acolo unde performanțele au fost nemulțumitoare, unitățile să vină cu măsuri concrete și cu un plan de intervenție.
De asemenea, printr-o adresă trimisă către toate inspectoratele școlare din țară, ministerul solicită planuri remediale pentru elevii cu media la simulare mai mică de 7 și, totodată, intensificarea pregătirii elevilor pentru acest examen.
Reprezentanții Inspectoratului Județean Suceava au precizat că la nivelul școlilor există ore de pregătire suplimentară, acestea urmând să fie intensificate acolo unde este cazul.
- Pregătire mai intensă
În prima sa intervenție publică de la anunțarea rezultatelor, ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre simularea din acest an de la clasa a VIII-a, anunțând o serie de recomandări și măsuri pe care ministerul le va lua pentru îmbunătățirea rezultatelor în următoarele luni.
Printre altele, școlile care au o medie a rezultatelor sub 7 trebuie să elaboreze un plan dedicat, potrivit declarației date de oficialul de la București pentru televiziunea Euronews România.
„Avem timp să facem intervenții până la evaluarea națională și avem timp să evaluăm care sunt zonele care prin procesul de predare-învățare nu sunt suficient de bine înțelese de către elevi. (...) În primul rând, am solicitat atunci când am făcut publice rezultatele sintetice la nivel național ca fiecare școală să organizeze sesiuni de discuții ale rezultatelor în cancelarie, dar și cu fiecare familie, în așa fel încât fiecare elev să știe ce a făcut bine, ce nu a făcut bine și ce trebuie să recupereze. De asemenea, vom solicita fiecărui inspector școlar general să realizeze împreună cu echipa un raport județean cu privire la performanța în fiecare județ.
(...) Vom solicita de asemenea ca fiecare școală care are o medie a rezultatelor sub 7 să aibă un plan dedicat de intervenție la nivel școlar, în așa fel încât să putem monitoriza acest plan prin procesul de inspecție. Ne dorim să valorificăm la maximum acest timp rămas”, a menționat ministrul Educației pentru Euronews România.
Reamintim că la nivelul județului Suceava, dintre cei 6.625 de elevi prezenți la ambele probe, 4.005 - 60,45% au medii de trecere, procent de promovare mai slab ca cel din anul școlar trecut, când erau 68,2% medii peste 5.
Nici cei care au reușit să promoveze testarea nu au rezultate grozave. Cei mai mulți (circa o treime) figurează cu medii între 5 și 5,99 (1.404 elevi), urmați de colegii lor cu medii între 6 și 6,99 (1.212).
Rezultate dezastroase sunt la matematică, unde 60,03% dintre cei examinați au note sub 5.