Impozitarea, din acest an, cu 10% a indemnizațiilor pentru concediile medicale, introdusă de Guvern la sfârșitul anului trecut, este considerată de deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu drept „o măsură criminală” și i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu demiterea ministrului de Finanțe, printr-o interpelare formulată pe 26 februarie a.c..
Deputatul Pușcașu a arătat că în timp ce pacienții aflați în concediu medical contribuie cu 10% la Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate din indemnizația primită pe perioada concediului, pensiile speciale nu au fost eliminate. „Finanțarea partidelor de la bugetul de stat vă face chiar și pe dumneavoastră să păreți doct, domnule prim-ministru, prin fluxurile financiare pe care le-ați pus în mișcare către o anumită parte a presei. Măsura a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2024, având ca rezultat diminuarea indemnizațiilor primite de salariați. Până la finele anului 2023, contribuțiile pentru asigurările sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10% erau reținute doar din cuantumul indemnizației, fără a include contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10%. Măsura este prevăzută în OUG 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie 2023 și publicată cu câteva zile înainte de Crăciun în Monitorul Oficial”, a afirmat parlamentarul AUR.
Acesta a subliniat că începând din acest an, taxa de 10% pentru sănătate se aplică nu doar angajaților, ci și altor categorii de persoane, inclusiv PFA-uri și profesii liberale, care se asigură voluntar pentru concedii medicale. „Consecința directă a acestei măsuri este majorarea cotei totale de impozitare a concediilor medicale la 45%, comparativ cu 35%, cât era până la sfârșitul anului 2023. Această cotă include contribuția pentru pensii de 25%, impozitul pe venit de 10%, și contribuția pentru sănătate, care nu era percepută anterior”, a declarat Pușcașu.
Pentru a ilustra impactul practic al actului normativ menționat, deputatul Florin Pușcașu a dat ca exemplu situația unui angajat care s-a aflat în concediu medical în anul 2023, la un salariu brut de 5.000 de lei, beneficia de o indemnizație echivalentă cu 75% din salariul său, adică 177 de lei pe zi de concediu medical. Începând cu anul 2024, același angajat va primi doar 160 de lei pe zi de concediu medical.
„Solicităm abrogarea acestei măsuri criminale și eliminarea finanțării partidelor politice parlamentare de la bugetul de stat și eliminarea pensiilor speciale. Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare: La ce dată va fi demis ministrul Finanțelor pentru măsura criminală de a impozita concediile medicale?”, l-a întrebat Florin Pușcașu pe premierul Marcel Ciolacu, precizând că vrea răspunsul atât în scris, cât și oral.