Peste 80 de elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava au participat la o serie de prezentări și dezbateri interactive susținute de specialiști ai Serviciului Judeţean Anticorupție Suceava, activități care au vizat promovarea și consolidarea unui comportament integru, identificarea faptelor de corupție, cunoașterea consecințelor implicării în fapte de corupție.
Întâlnirile au avut loc în săptămâna „Școala altfel”, miercuri, 21 februarie, ca urmare a unui parteneriat între cele două instituții, fiind coordonate de prof. dr. Popescu Anamaria.
Astfel, comisar-șef de poliție Adina Lupu, din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Suceava, a susținut în fața elevilor două cursuri, în Aula școlii. Primul a fost adresat elevilor din gimnaziu, intitulat „Fii corect! Fii cinstit!”, iar al doilea a fost adresat elevilor de liceu, intitulat: „MAI educat! MAI implicat!” Acțiunile au fost realizate prin derularea unei activități pe linia promovării, consolidării comportamentului integru, prin prezentări și dezbateri interactive.
Cadrele didactice care au participat la activitate au fost: prof. Anuței Gabriela, prof. Hîrceag Ionuț, prof. Hurmuz Elena, prof. Josan Alexandra și prof. Puiu Oana.
Prof. dr. Popescu Anamaria a mai adăugat că „rezultatele urmărite în cadrul acțiunilor au fost: consolidarea cunoştinţelor privind normele de etică și deontologie profesională și înțelegerea consecințelor încălcării acestora; argumentarea propriilor păreri legate de integritate; identificarea situațiilor deviante de la comportamentul integru; identificarea cauzele, formele de manifestare, consecințele fenomenului corupției; descrierea unor termeni proprii infracțiunilor de corupţie; dezvoltarea gradului de informare privind atitudinea ce trebuie adoptată în cazul faptelor de corupţie; conştientizarea riscurilor la care cetățenii se expun când săvârșesc fapte de corupţie; participarea într-un mod activ la studiile de caz supuse dezbaterii de grup pe problematica corupției”.
Orice faptă de corupție poate fi sesizată la Call-center-ul anticorupție, la numărul de telefon 0800.806.806.
Referitor la activitățile din această perioadă, directoarea unității, prof. dr. Silvia Corina Nuțu, precizează faptul că în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” au loc numeroase activități transdisciplinare „ce contribuie la formarea și dezvoltarea personalității elevului în plan moral, intelectual, estetic și civic, prin atingerea tuturor dimensiunilor educației al cărei scop ultim este pregătirea pentru viață a elevului”.