Aria județelor care trimit la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava pacienții cu accident vascular cerebral acut s-a extins și cuprinde acum și județul Bacău. Primul pacient cu AVC ischemic acut transferat de la Spitalul Județean de Urgență Bacău are 74 de ani și a fost adus cu elicopterul SMURD în data de 9 februarie. Pacientul în vârstă de 74 de ani a fost supus unei intervenții de tratament endovascular în compartimentul de Radiologie intervențională și, potrivit medicului Mihai Crețeanu Jr., a avut o evoluție clinică foarte bună, cu recuperare aproape în totalitate a deficitului neurologic, fiind externat la mai puțin de 7 zile de la evenimentul acut.
Dr. Crețeanu Jr. a declarat că Spitalul Clinic de Urgență din Suceava a ajuns ca în acest an, în mai puțin de două luni, să realizeze 19 intervenții pentru tratamentul AVC ischemic și hemoragic, adică aproximativ jumătate din numărul de pacienți de anul trecut, în condițiile unei finanțări de la Ministerul Sănătății de sub 10% din necesarul estimat și solicitat argumentat în mod repetat, prin mai multe adrese. „Creșterea în primele două luni cu peste 200% a numărului de cazuri, 13 cazuri în ianuarie 2024 față de 4 cazuri în ianuarie 2023, cu finanțare de doar 10% din partea Ministerului Sănătății prin AP AVC, determină o susținere importantă din partea bugetului Spitalului Clinic din Suceava. Dezvoltarea echipelor multidisciplinare de tratament a patologiilor vasculare cerebrale și periferice, de abord vascular pentru pacienții dializați, a gastroenterologiei intervenționale, fac din compartimentul de radiologie intervențională un domeniu extrem de dinamic, prin creșterea personalului medical de la un medic radiolog și doi asistenți acum 10 ani, la mai mult de șapte medici - patru radiologi, un nefrolog, doi gastroenterologi, și șapte asistenți, cu program de permanență 24/7”, a arătat dr. Mihai Crețeanu Jr..
Medicul a mai spus că toate patologiile sunt tratate cu un singur angiograf, iar creșterea numărului de cazuri anual – estimează că în 2024 vor fi realizate peste 1000 de intervenții, iar spitalul își consolidează poziția de spital regional, „creează necesitatea unei structuri funcționale complexe de tratament minim invaziv”.