Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 37 (8566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Singuri acasă”, zeci de copii cu părinții plecați la muncă peste hotare au nevoie de consiliere psihologică

Joi, 15 Februarie 2024 (11:11:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de copii din județ ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate au nevoie de consiliere psihologică, pentru a trece mai ușor peste această traumă. Unii dintre ei beneficiază de consiliere psihologică din parteaechipelor mobile din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava.

Echipele mobile se implică mult în cazul familiilor în care au rămas copii singuri acasă, după plecarea unuia sau a ambilor părinţi la muncă în străinătate. Acești copii aflaţi în dificultate pot primi la domiciliu consiliere psihologică gratuită.

Fiecare echipă mobilă (Fălticeni, Siret, Gura Humorului) are în monitorizare și consiliere psihosocială copii cu părinţi plecaţi în străinătate.

Din statisticile DGASPC Suceava rezultă că în acest moment sunt 27 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate și care primesc sprijin din partea echipelor mobile.

Echipa mobilă Fălticeni consiliază trei copii cu părinți plecați la muncă în străinatate, echipa mobilă Siret are în monitorizare19 copii aflați în această situație, în timp ce echipa mobilă Gura Humorului este alături de alți cinci copii „singuri acasă”.

Șefa Centrului de servicii multifuncţionale de tip rezidenţial Suceava, Rodica Ilisei, a declarat că numărul acestor copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare se află în scădere. „Acest lucru se datorează în mare parte reîntregirii familiilor, prin reîntoarcerea părinților în țară sau luarea copiilor de către aceștia în țările în care lucrează.Localitățile în care am întâlnit în decursul anilor cele mai multe cazuri de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate sunt Boroaia, Preutești, Fălticeni, Rădășeni, Satu Mare, Marginea, Sucevița, Siret, Cajvana, Vicovu de Sus”, a completat Rodica Ilisei.

Absenţa părinţilor atunci când copiii au cea mai mare nevoie de aceştia poate conduce la îndepărtare, afectarea concentrării şi atenţiei, la închiderea în sine a copilului, la abandon şcolar şi la adoptarea unui comportament delicvent.

 

 

·        Lipsa părinților, anturajul, neînțelegerile cu bunica au afectat-o mult pe o elevă din Siret, care a început să lipsească de la școală

 

La Siret, specialiștii echipei mobile au intervenit în cazul unei fete în vârstă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a, cu ambii părinţi plecaţi în străinătate, elevă care a rămas în grija bunicii paterne.

La un moment dat, s-a observat absenteismul fetei de la școală, motiv pentru care a intervenit echipa mobilă. Pentru că bunica nu avea autoritate în fața nepoatei, în lipsa părinților plecați la muncă în Marea Britanie, minora fugea de la ore, nu mai prezenta nici un interes pentru școală, deși avea condiții bune de pregătire.

Până la vârsta de 12 ani, a fost o elevă cu rezultate şcolare bune, fară absenţe, liniştită, fără probleme deosebite de comportament.

După terminarea clasei a VI-a, minora a intrat într-un nou grup de prieteni cu vârsta mai mare decât a ei (majoritatea majori), iar comportamentul minorei şi interesul acesteia pentru şcoală s-au schimbat.

„Minora a intrat într-un program de consiliere, specialiștii echipei mobile au responsabilizat-o, i-au făcut un program zilnic bine stabilit, fata fiind înscrisă la mai multe activităţi interesante. În timp, s-a îmbunătățit relația fetei cu bunica, dar și cu părinții ei, a redus întâlnirile cu grupul de prieteni și a revenit la școală aproape 100%”, ne-au explicat specialiștii care lucrează cu minora.

Eleva a fost ajutată de colegi să recupereze materia pierdută, iar o bună colaborare între dirigintă, bunică, psihologul echipei mobile a readus-o pe adolescentă la normalitate, la rezultate bune la învățătură pe care le avea până în clasa a VI-a.

La fiecare două săptămâni, eleva participă la şedinţe de consiliere cu psihologul echipei mobile Siret, care stă de vorbă regulat și cu părinții minorei, pentru o mai bună relație între copil-părinte. Eleva va beneficia în continuare de monitorizare şi consiliere din partea echipei mobile Siret.

 

·        În lipsa mamei, o adolescentă din Boroaia este crescută de mătușă și bunicul matern

 

Echipa mobilă Fălticeni monitorizează încă din anul 2017 o elevă din Boroaia, care acum are 16 ani, și care este crescută de mătușă și bunicul matern, în lipsa mamei plecată la muncă în străinătate.

Fata provine dintr-o familie monoparentatlă, cu mai mulți frați, ea fiind mezina, tatăl fiind cel care i-a abandonat. „Situația ei este una destul de tristă, ca a multor copii, din păcate. Tatăl a abandonat familia, iar mama a rămas singura răspunzătoare de copiii săi. Deoarece nu făcea față din punct de vedere financiar greutăților zilnice, aceasta s-a hotărât să plece la muncă în străinătate, dorind să le asigure micuților ei toate cele necesare unui trai bun.După separarea părinților, mama, împreună cu cei cinci copii, nu a avut locuință proprie și a trăit din mila localnicilor, în diferite locații. În prezent, mama minorei și-a refăcut viața, recăsătorindu-se. Împreună cu actualul soț, aceasta a reușit să-și cumpere o casă în țară, unde minora în vârstă de 16 ani locuiește în prezent alături de bunicul său.Cu toate că mătușa maternă încearcă să suplinească pe cât posibil lipsa mamei, adolescenta simte acut absența acesteia, cu care are o legătură foarte strânsă, lucru care se vede și în rezultatele școlare. Eleva se descurcă destul de greu, nu face față cerințelor, necesitând mult ajutor din partea mătușii sale”, ne-au povestit specialiștii echipei mobile Fălticeni, care oferă în continuare suport psihologic, moral acestei familii. Până la majorat, eleva va avea tot sprijinul specialiștilor din cadrul DGASPC Suceava – echipa mobilă.

·        Numărul de urgență 119

Din 2009, când s-a extins echipa mobilă, printr-un proiect PHARE, până în prezent, toate echipele mobile au ajutat 2.200 de copii. Din 2022, când s-a înființat numărul de urgență 119 (numărul unic gratuit pentru copii destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului),

 și până acum, au fost 22 de apeluri la acest număr, cazuri în care echipele mobile au intervenit.

Peste 5.400 de copii suceveni au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, copii care provin din 4.068 de familii. Aceste date au fost înregistrate, la sfârșitul anului trecut, în statisticile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava. Din totalul de 5.419 copii, 5.393 se află în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecție, ceilalți 26 de copii fiind în grija statului, cu măsură de protecție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Singuri acasă”, zeci de copii cu părinții plecați la muncă peste hotare au nevoie de consiliere psihologică.
 Vizualizări articol: 673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Singuri acasă”, zeci de copii cu părinții plecați la muncă peste hotare au nevoie de consiliere psihologică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei